Marketing

By Krešimir

Što je blog? što bloger treba znati o blogu!

Mnoge od vas zanima što je blog? možda bi htjeli pokrenuti svoj blog i započeti pisanje bloga.

Ako Vas zanima što je blog u ovome članku možete pronaći definiciju bloga i još uz to mnoge korisne smjernice za Vaš lakši početak u svijetu bloga i pisanju bloga.

Podijelit ću s Vama nekoliko korisnih savjeta i načina rada, onako kako ja to radim i što vam može isto pomoći.

Ako samo tražite definiciju bloga i zanima Vas što je blog? evo odmah jedne jednostavne definicije bloga.

Što je Blog? Definicija Bloga

Što je Blog?

Blog je web lokacija, nešto kao internetski dnevnik ili informativna web stranica, koji je se bavi pisanjem sadržaja iz jedne ili više odabranih tema. Sadržaj se piše u obliku blog članaka (ili blog postova) koji se na blogu prikazuju obrnutim kronološkim redoslijedom.

Čemu Služi Blog i Koja Je Svrha Bloga?

Svrha bloga je višestruka. Blog se može koristiti iz raznih razloga i s različitom svrhom pisanja bloga ili pokretanja bloga.

Glavna svrha bloga je da se uspijete povezati s relevantnom publikom (posjetiteljima i čitateljima) Vašeg bloga.

Što to znači?

To znači da pisanjem bloga želite postići prvenstveno definiraju korist za sebe. Na način da kroz pisanje sadržaja na blogu dijelite korisnu vrijednost s publikom koja će na neki način imati koristi od takvog sadržaja. Kao što ćete i vi imati koristi od njih na način kako ste to odredili i definirali.

Evo Nekoliko Aspekata Pisanja Bloga

Pisanje bloga kao hobi

Ovo je općenit aspekt ili razlog pisanja bloga. Ovdje pišete blog iz hobija i najvjerojatnije jer volite pisati. A blog smatrate savršenim načinom realizacije ljubavi prema pisanju. Ovdje je važno napomenuti da u ovakvom aspektu pisanja bloga nisu bitni sljedeći faktori:

 • broj posjetitelja
 • rangiranje bloga na internetskim tražilicama
 • i financijska ili druga korist od bloga

Ciljano pisanje bloga na određenu temu

Ovo je već profesionalniji oblik pisanja bloga. Vi kao bloger birate određenu temu o kojoj ćete pisati s ciljem da pomoću bloga ostvarite neki oblik boljitka ili koristi za sebe. To se najčešće ostvaruje kroz:

 • novčanu zaradu od bloga
 • sklapanje raznih poslovnih i sponzorskih suradnji
 • stvaranje vrijednog bloga koji se može dobro prodati

Pisanje boga sa svrhom poboljšanja poslovanja poduzeća ili poduzetnika

Svaka tvrtka ili svaki poduzetnik može odabrati pisati blog prvenstveno o djelatnosti i proizvodima ili uslugama od same tvrtke. To je veoma mudro i veoma korisno, pogotovo na našim prostorima. Evo nekoliko poboljšanja za Vašu tvrtku koje možete dobiti pisanjem bloga u svrhe poboljšanja poslovanja:

 • Blog Vam pomaže da povećate vidljivost Web stranice poduzeća
 • Blog Vam pomaže da dobijete veći broj posjetitelja na Vašu web stranicu gdje se nalaze ponude za proizvode ili usluge
 • Blog Vam pomaže da na Vaše prodajne ponude za proizvode ili usluge dolazi putem bloga s interneta veći broj relevantnih i zainteresiranih korisnika za proizvode ili usluge koje će njima riješiti određeni problem ili donijeti neki boljitak, užitak, zadovoljstvo, sigurnost, itd.
 • Blog Vam omogućava da izgradite svoj autoritet i brendirate sebe osobno ili pojačate brend tvrtke.
 • Kada koristite svoje znanje za stvaranje informativnih i zanimljivih postova, to gradi povjerenje kod vaše publike. Izvrsno bloganje čini vaše poslovanje vjerodostojnijim. Što je posebno važno ako ste još nepoznat ili imate slabiji marketing. Sve zajedno osigurava istovremeno prisustvo i autoritet.

Ako te zanima kako postati bloger i pomoću bloga pokrenuti posao koji ne treba velika financijska ulaganja onda pogledaj ovaj link, kako započeti vlastiti posao bez velikih ulaganja pomoću bloga.

Tko je Bloger?

tko je bloger
bloger je osoba koja piše blog. Ona je najčešće vlasnik bloga.

Bloger je osoba koja piše i vodi blog.

Jedan blog može imati više pisaca – autora. I svaki autor može pod svojim imenom ili nadimkom pisati blog članke na jednom blogu.

Tako Vi možete zajedno u suradnji s još nekoliko osoba pokrenuti jedan blog ili blog portal koji će se tematski povezati sa jednom ili više srodnih tema. Te, tako svaki autor može odabrati pisati sadržaj o pojedinoj temi o kojoj najviše zna.

Zašto Tako Mnogo Ljudi Želi Postati Bloger?

Blog je kao oblik web medija nastao prije više od 15 godina. Pisati bloga postalo je veoma lako i dostupno svakome tko to želi. Svatko ima svoju neki priču za ispričati i podijeliti s drugima.

Zašto je bloganje popularno?

Kod nas u Hrvatskoj i regiji još uvijek pisanje bloga nije toliko rašireno i popularno. Da je tako moje blog objave se ne bi rangirale tako brzo na prvoj stranici Google tražilice. Ali u svijetu itekako da.

Prvenstveno, interesantan razlog za pisanje bloga je zarada putem interneta pomoću bloga. Postoje gotovi servisi koji pružaju svakom blogeru zaradu novca. Kao što su Google AdSense program zarade ili razni oblici affiliate marketinga. Pa i kreiranje raznih proizvoda ili usluga, te njihov plasman i prodaja putem bloga.

Najvažnije je zapamtiti da za stvaranje kvalitetnog i vrijednog bloga trebate uložiti puno truda, rada i energije i voljeti temu o kojoj ćete pisati blog.

Kako Izgleda Jedan Blog – Dizajn i Funkcionalnost Bloga

što je Blog infografik
What Is a Blog Infographic was created by First Site Guide team.

Sa aspekta web dizajna postoje bezbroj mogućnosti i varijacija kako će izgledati neki blog.

Dizajn bloga možete kreirati sami, ili platiti jedinstveni dizajn.

Dobra vijest je da su se razvojem interneta razvile razne web platforme i aplikacije, čak i servisi koji nude izradu bloga. Možete se odlučiti za izradu besplatnog bloga ili nešto kvalitetniju varijantu izraditi blog pomoću WordPress blog platforme.

Tako pomoću tih platformi Vi izaberete već gotovi predložak ili dizajn Vašeg budućeg bloga. Ti predlošci se još nazivaju u teme.

Osnovna Struktura Bloga

Blog kao web lokacija ima neku svoju strukturu koja definiranje njegove pojedine elemente i dijelove.

Uloga strukture bloga je pružiti posjetiteljima najbolju funkcionalnost korištenja bloga i najbolje korisničko iskustvo.

Kada kreirate blog na ovo trebate obarati posebnu pažnju!

Postoji nekoliko klasičnih, odnosno zajedničkih elemenata svakog bloga. To su:

 1. zaglavlje bloga, zajedno sa navigacijskim izbornikom
 2. glavnu sekciju sa prikazom blog objava
 3. bočnu “traku” – desnu ili lijevu. Ili obadvije, koje služe za prikazivanje sveg ostalog sadržaja koji se inače ne prikazuje na području glavne sekcije.
 4. podnožje, koje se nalazi na dnu bloga. I služi za prikazivanje dodatnih linkova, dodatnih izbornika, ikona profila društvenih mreža, i razne druge informacije.

Ovo je prikaz osnovne strukture bloga.

blog struktura i prikaz elemenata bloga
Basic Blog Structure free template was created by FirstSiteGuide.com

Kako Napraviti Svoj Prvi Blog i Kako Pisati Blog

optimizacija wordpress stranice
Blog ili web stranicu napravite pomoću WordPress Platforme.

Ako se po prvi puta susrećete sa izradom bloga ili bilo koje druge web lokacije može Vam cijeli proces izgledati strašno i veoma komplicirano.

Napravio sam vodič koji Vam može pomoći u izradi bloga.

Također, tu su i vrijedni savjeti kako pisati blog.

Napravite i Vi Svoj Blog

Sada znate što je blog i kakvu korist možete imati pisanjem bloga.

Sada bi bilo dobro da nešto od toga iskoristite.

Koji je prvi savjet koji želite iz ovog posta upotrijebiti?

Ili možda imate pitanje o nečemu što ste ovdje pročitali?

Bilo kako bilo, javite mi odmah ostavljajući svoj komentar ispod.

Čujemo se!

7 misli o “Što je blog? što bloger treba znati o blogu!”

 1. Lijepo je od Vas što se odlučili pomoći početnicima. Ipak, imam jednu primjedbu: u naslovima odlomaka svaku riječ počinjete velikim slovom. Vjerujem da znate da to nije ispravno.

  Odgovori
 2. U domu sam OAZA Ključić brdo godinu i dva mjeseca. 76 godina, dragovoljno otišla u dom , sama snosim sve troškove . Nakon smrti osamljena–sama .Opterećivati djecu u ovo nesigurno doba i za njih….mislila a mislim i danas ,da je dom dobro rješenje . Sa iskustvom boravka u njemu koja su svakakva otvorila bi blog koji bi bio u pomoći i drugim budućim korisnicima ,bilo kojeg doma . Hvala , ali ne znam otvoriti blog .

  Odgovori
 3. Poštovani i dobronamjerni autoru ovih objašnjenja, hvala Vam na trudu ali moram Vam priznati da sam sada jednako velika neznalica u pogledu bloga i njegove definicije, posjećivana blogova, izrade, dobivanja posjetitelja, vrste i opsega članaka… mogućnosti komentiranja članaka na nekom blogu…! Je li blog Web stranica? Neka posebna?! Kako ću naći neki blog uopće a posebno koji me svojim temama zanima i komentirati, eventualno raspravljati o nekoj temi određenog autora, drugih komentatora…?! Ima li neko mjesto, meni na kojemu se mogu vidjeti blogovi, naslovi, autori i vrsta tema kojima se neki od njih bavi bavi?! Unaprijed se zahvaljujem na eventualnom odgovoru na moju adresu ili na istom ovom mjestu! Pozdrav! jj

  Odgovori
  • Poštovani Josip,

   Blog možete smatrati kao običnu web stranicu. Nema neke razlike.

   Vi bi htjeli neko mjesto gdje ima popis blogova? ako sam razumio.

   Ja ne znam dali ima neka takva baza blogova kod nas. Pa ćete morati onda pretraživati internet.

   Utipkajte temu koja vas zanima u tražilicu. Npr. kulinarski blogovi, blogovi o putovanjima i slično.
   Ako ima neki blog o traženoj temi, tako ćete ga pronaći.

   Odgovori

Komentiraj