Oglašavanje sadržaja na internetu – Kako povećati broj posjetitelja on site SEO optimizacijom web Lokacije i promocijom sadržaja na Facebook-u?

Oglašavanje sadržaja ili promocija sadržaja s ciljem dobivanja većeg broja web posjetitelja i korisnika neke web lokacije možemo uspješno napraviti pomoću osnovne On Page SEO optimizacije sadržaja i promocije sadržaja na Facebooku kroz plaćene objave.

Cilj je od početka kreirati sadržaj kojeg će korisnici pronalaziti putem internetskih tražilica, najviše putem Google tražilice jer je ona najviše zastupljena među korisnicima.

Tome upravo služi optimizacija web stranice za internetske tražilice, poznata kao SEO optimizacija.

To je izvrstan način da bez velikog budžeta i dodatnog troška za oglašavanje sadržaja vaša web lokacija dobiva što više posjetitelja.

Upravo sam o tome pisao u članku o povećanju vidljivosti web stranice na Google tražilici.

U tome slučaju jedino postoji trošak On Page SEO optimizacije. Ali, ipak ukoliko sami pišete sadržaj i sami unosite takav sadržaj na svoju web lokaciju, onda možete veoma dobro samostalno odraditi i osnovnu On-page optimizaciju sadržaja. vidjeti točno kako.

Pogledajte ovaj interesantan članak – kako optimizirati web stranicu za nula kuna?

Jedini problem koji je ovdje mogući su ograničenja vezana za tip web stranice, djelatnosti, proizvoda, usluge.

Recimo… nekada nemamo mnogo sadržaja.

Imamo proizvod ili uslugu za koju je teže kreirati neke dodatne sadržaje i materijale. Pa ne možemo iskoristiti blog i pisanje dodatnog sadržaja kroz blog.

Tada je potrebno napraviti što bolje istraživanje ključnih riječi, što bolje optimizirati svaku pojedinu podstranicu i napraviti plan s kojim ćemo osmisliti način kako možemo kreirati dodatni sadržaj kojeg korisnici traže i dali je moguće jedan dio usluge ponuditi besplatno kao što je to napravila ekipa iz Hrvatske koja stoji iza usluga GemBox.

Oni su to odradili, vrlo kvalitetno.

Oglašavanje Sadržaja Kroz Što Bolju Optimizaciju Za Tražilice

Kada se optimizira sadržaj za tražilice, takvu optimizaciju je moguće podijeliti na dva djela.

 • optimizacija sadržaja svake pojedine podstranice
 • optimizacija rezultata pretrage na SERP stranici

Optimizacija Sadržaja Na Podstranicama i Člancima

optimizacija wordpress stranice
Blog ili web stranicu napravite pomoću WordPress Platforme.

Sadržaj se može podijeliti na:

 • tekst
 • slike
 • video
 • audio
 • dokumente

Najviše se koristi tekst i slike, pa ću se na tome i zadržati. Izuzetno je važno dobro optimizirati tekst i fotografije.

Kakve veze ima ovo sa oglašavanjem sadržaja?

Vjerovali ili ne, ovaj tehnički dio optimizacije samog teksta je dio promocije. Apsolutno.

Fora je u tome da kada ste već uložili napor u istraživanje teme, odabir prave ključne riječi, angažirali nekoga da napiše materijal za vas i sve ostalo, pa čak i angažirali izradu web stranice. Normalno je da na kraju hoćete optimizirati maksimalno “on-page” članak kako biste iz njega izvukli maksimalne rezultate koje takav članak na tražilici može donijeti.

To je onaj “finiš” koji se obično izostavi ili ne odradi u potpunosti. U svemu tome ima i sitnica koje su nebitne, jer su po prioritetu efekta i rezultata kojeg mogu donijeti skroz na dnu ljestvice važnosti.

Ključno je odraditi onu većinu koja doprinosi najviše u SEO optimizaciji.

Kada ste tekst ispeglali do kraja, onda ste na konju i možete da ga objaviti. To je to što se može odraditi interno i što je do nas što se tiče rangiranja.

Evo na što trebate obratiti pažnju i što je važno za oglašavanje sadržaja i optimizaciju sadržaja za Google tražilicu:

 • svaki tekst optimizirate oko jedne glavne ključne riječi
 • ključna riječ koja se nalazi u naslovu (po mogućnosti na početku naslova) uklopljena u naslov koji je unikatan i “klikabilan
 • ključna riječ i sporedne ključne riječi se nalaze u opisu (description tag)
 • ključna riječ se nalazi u linku
 • Koristite Yoast WordPress dodatak (ali s pažnjom oko pojedinih zahtjeva!)
 • Featured Image koji ima filename ključna riječ+opis, plus alt-text opisni malo duži, ali isto jedan alt tag može imati u sebi ključnu riječ
 • ključna riječ u prvom paragrafu u početku teksta, osim ako je tu potografija
 • ključna riječ prirodno provučena kroz još neki podnaslov tu i tamo (H2 i H3)
 • Link prema nekom drugom tekstu na blogu tu i tamo gdje je relevantno i ima smisla (ovo je lakše postići ako je blog specifičan i bavi se jednom do dvije teme)
 • Link prema nekom eksternom resursu koji je koristan (i autoritet je na temu), link u 90% slučajeva je “nofollow”, osim ako je baš jak sajt. Generalno, ne želite eksterno povezivati sa stranicama koje nisu 100% kvalitetne i kredibilne.

Evo kako to izgleda na primjeru jedne stranice:

oglašavanje i promocija sadržaja na internetu

Ako ovako optimizirate sadržaj, Google će ga prije ili kasnije moći relativno dobro rangirati. To naravno ovisi o još mnogočemu, ali ako je sve učinjeno kako treba imati ćete rezultata.

Nekada će sve ovo biti dovoljno da se tekst rangira na prvom mjestu, nekada među prvih pet mjesta. A nekada neće biti dovoljno ni da dođe među prvih 30 rezultata.

Onda je potrebno dalje raditi prije svega još dodatan povezani sadržaj kako bi se cijela web lokacija ojačala i naravno nabaviti nekoliko povratnih linkova.

Nekoliko primjera rezultata sa Google pretrage za blog kresimirolijan.com.

primjer serp rezultata za pretragu kako povećati prodaju
primjer rezultata za pretragu oglašavanje na internetu
primjer rezultata za frazu kako pisati blog

Zašto Sve Ovo?

statistika web posjetitellja
Statistika web posjetitelja iz Google Searc Consol-e

Zato što je ovaj dio onaj koji se najlakše propusti.

Hoćete (kada vam stigne tekst) što prije samo to riješite, da ga objavite i da nastavite dalje sa životom. Ili odmah krenete raditi plaćeno oglašavanje sadržaja ili promociju na Facebook-u.

STOP, stop, stop! Znam kakav je osjećaj. I ja to često radim. Žurim, jurim.

Ali, 15 minuta više angažmana na tekstu može daleko, daleko veći efekt napraviti od bilo kakve promocije na Facebook-u.

Razlika između dobrog i sjajnog teksta je u tim detaljima, u tih dodatnih 15-30 minuta gdje se malo još potrudite.

Da naslov bude još bolji, da podnaslovi budu atraktivniji — da ih zainteresiraju, ali da im ne otkriju baš sve, već da ih uvuku u paragrafe tog podnaslova. Detalji prave razliku u kvaliteti, to finalno editiranje, uređivanje.

Bolje je to odraditi tu i tada dok je tekst nov, nego se poslije vraćati i prepravljati. Što je sadržaj bolji i kvalitetniji to će vrijednije raditi svaki cent koji uložite u promociju.

Skuplje je reklamirati slabiji sadržaj! Uvijek to imajte na umu. S druge strane teže je napraviti kvalitetan sadržaj.

To je odnos kvalitete i cijena, pa i na kraju konačan rezultat.

Kvalitetnije – jeftinije. Jeftinije – skuplje.

Što je sadržaj bolji, to će vam direktni marketinški troškovi biti manji.

Prvo ispeglajte sadržaj do kraja, odradite tih dodatnih 15-20 minuta. Ono kada mislite “to je to, gotovo”, tada još 15 minuta dodajte. Tada vam se rodi neka kreativna ideja koja 9ku odvede na 10ku.

HARD WORK BEATS TALENT.

Živa istina.

Kada konačno objavite tekst, vrijeme je za promociju i oglašavanje sadržaja – eksterno. Sljedeći korak je eksterna promocija.

Oglašavanje Sadržaja Na Facebook Društvenoj Mreži – Boostanje

Ovdje pričamo o klasičnoj promociji. Popularnije samo kao Boostanje.

To je još jedan način da dođete do korisnika svoje web stranice. Ovdje se ne radi o oglašavanju na Facebook-u, to je jedna druga tema, puno veća i opširnija od ove.

Kada kreirate SEO sadržaj ili sadržaj namijenjen baš za Facebook jer se ne traži toliko na Google tražilici, ali može biti interesantan publici sa Facebook-a, u startu je samo jedan cilj. Dobiti reakcije čitatelja, odnosno posjetitelja.

To je jedina stvar koja nas u početku zanima. Hoćemo samo reakcije… lajk, šerove, komentare, klikove na link u tekstu.

Gradimo publiku. Povećavamo fan page. Guramo tekst kako bi dobio “social signale” ako ništa drugo.

Možda tekst dobije i po neki povratni link. Čuti će za nas prvi put netko tko nije znao da postojimo, a dobiti će neki koristan sadržaj. Dijelimo vrijednost (besplatno). I još plaćamo oglašavanje sadržaja na Facebook-u kako bi što većem broju ljudi tim sadržajem pomogli. Rješavamo problem.

To je razmišljanje „što ja mogu dati”, prije nego što očekujem nešto. Tako Facebook i marketing (danas) funkcioniraju.

Ako je sadržaj zaista koristan i kvalitetan, i ako označim – targetiramo ljude koje zaista interesira ta tema.

Zašto je Potrebno Plaćati Facebook Promociju?

Facebook naplaćuje oglašavanje sadržaja, jer – moraju i oni od nečeg zaraditi.

Ali i za to što ne žele da svatko ima pristup toj vrsti usluge. Odnosno ne žele da se oglašava i promovira bilo što i bilo kome.

Jer bi time opala kvaliteta korištenja Facebook društvene mreže, a Facebook to ne želi. Facebook želi zadržati svoje korisnike i moraju paziti na iskustvo korištenja svoje društvene mreže.

Zato postoji iza svega toga cijeli jedan algoritam koji određuje koji oglasi i kada će se prikazati, koliko često i kome. I po kojoj cijeni.

Plaćamo zato što PAŽNJA košta.

Točnije Facebook nam uopće ne garantira nikakvu pažnju. On samo garantira da ćemo “iskočiti” ispred ljudi, a da li će oni zastati i obratiti pažnju, ili ne. To je već naš problem.

Dakle, plaćamo priliku da naša ciljna publika obrati pažnju na nas, s ciljem da sa njima pokrenemo proces izgradnje odnosa. Odnosa povjerenja, time što ih educiramo i time što im pomažemo, ne tražeći ništa zauzvrat od njih odmah sada.

To je neka filozofija svega toga.

Vjerojatno broj 1 faktor Facebook marketinga je RELEVANTNOST.

To je zapravo i Google-ova glavna stvar. A često zaboravljena.

Kako Oglašavati Sadržaj Na Facebook Mreži?

facebook promocija sadržaja

Postoji 5 glavnih parametara Facebook promoviranih objava na koje se može utjecati. Od njih ovisi kakav će biti konačan rezultat i koliko će to sve koštati.

To su:

 1. Slika
 2. Naslov
 3. Opis iznad slike
 4. Opis ispod slike
 5. Targeting

Slika

Slika objave je tu glavna.

Zanimljiva slika će prije uhvatiti nečiju pažnju, nego loša. U startu je pažnja sve. Nema engagementa bez inicijalnog hvatanja pažnje.

Promovirate sadržaj tako što URL ubacite na fan page kao nova objava… new post. Kopirate URL, a onda će Facebooku „povući” podatke sa teksta: sliku, naslov, opis. Ne morate koristiti istu sliku kao na Blogu (Featured image), a često i ne bi trebalo, jer nije idealna veličina slike na blogu, tj. nije dobra kombinacija.

Obično ćete morati preraditi sliku u Canvi.com ili nekom sličnom alatu i formatirati je po dimenzijama za ”Facebook Ad”.

Poanta je da fotografija bude unikatna i da ne djeluje kao reklama.

Ono što je sigurno je da je slika top faktor u pažnji, hvatanju, i zadržavanju pažnje. (da pročitaju naslov, opis i ostalo prije nego što kliknu). Kada je Engagement slab (pa je i cijena klika skuplja), broj 1 stvar koju možete promijeniti je slika. Nađite bolju.

Naslov

Možete koristiti isti naslov kao na blog članku, ali i ne morate. Čak je bolje da bude drugačiji. Na blogu mora zadovoljiti SEO uvjete, ali ovdje to ne mora. Ovdje mora najviše privući pažnju.

Ali opet naslovi moraju imati veze jedan s drugim.

Ako su loši… Nema klika i nitko neće pročitati tekst (a trudili ste se oko sadržaja). Ako su reakcije slabe — promijenite sliku i popravite naslov. Najbolji način da popravite naslov je da ga nekako proširite u opsegu značenja.

Da većem broju ljudi može biti interesantan. Ako je tema takva da samo jako, jako uskom krugu ljudi može biti interesantna (ili samo naslov daje takav, krivi dojam), onda će ljudi automatski slabo reagirati.

Još nešto… nizak Relevance Score nije kraj svega.. dok god imate solidan kvalitet klika (i nisku cijenu) slobodno nastavite. Dok god Facebook-om algoritam nastavlja prikazivati prikaze objave – gurajte dalje.

Opis Iznad Slike

U suštini može biti kratak — samo jedna rečenica, ali veoma učinkovita. Koja će ih navesti da kliknu. S druge strane može biti i nešto duže. Može biti i jedan duži tekst on recimo 1000 riječi. Među tim riječima može biti i po nekoliko linkova.

Važno je eksperimentirati i testirati. Nema 100% pravila da li će duži ili kraći opis bolje da radi.

Opis Ispod Slike

To je direktno ispod samog naslova.

Opet, hoćemo više kao zapovijed da im izbacimo. Kao finalna motivacija zašto trebaju kliknuti. Također nije loša fora i postaviti pitanje. Ljudi imaju refleksnu potrebu čuti i odgovor na postavljeno pitanje. Ako pročitaju pitanje, a ne dobiju odgovor, imaju neki osjećaj nedovršenosti… to ih privuče na neki način da ipak kliknu.

Do you know why… Da li znate zašto… Kako se…

I samo znak pitanja ? već ih tjera da pale lampicu.

Targetiranje

Targetiranje dolazi na kraju. Sada je potrebno odabrati publiku kojoj će se sadržaj oglašavati.

Tu, sada ima brdo opcija, i da se zakomplicirati posao poprilično.

Može se podesiti sa 10, 15, 20 opcija. A možete koristiti i manji broj opcija za targeting i opet ćete imati sjajne rezultate.

Ono što sam ja saznao od iskusnijih ljudi koji se bave Facebook-om puno duže i ozbiljnije, a ima veze sa biranjem publike je da što više opcija biramo ispada skuplje.

S druge strane što manje opcija, ispada jeftinije.

Konkretno nešto ovako:

 • muškarci, žene, ili jedni i drugi
 • godište – od do
 • lokacija (ako imate lokalni biznis, samo grad, ili radijus… možete recimo označiti samo određenu lokaciju)
 • na kojim uređajima (samo mobiteli, ili i mobiteli i stolna računala, i tablet)
 • platforma (Facebook, Instagram, fb-ov Audience network)
 • placement (Newsfeed, sidebar itd.)
 • totalni budžet ili dnevni (možete mijenjati, gasiti, ranije, kasnije
 • da li Facebook treba expandirati audience (obično bolje ne)

Tu su i Interests.

Recimo:

 • fitness
 • shopping
 • travel

Oglašavanje Sadržaja i Dugoročan Marketing

Nema boljeg ulaganja u digitalni marketing, ako ste u tržištu gdje se dosta pretražuje na internetu ono što nudite, nema boljeg ulaganja nego u dugoročan sadržaj.

Stvoriti kvalitetnu web lokaciju koja donosi financijsku vrijednost je najveći kapital. Nešto kao nekretnine. Samo ovdje još i bolje.

I tu možete imati najbolje dugoročne rezultate. Nadam se da čete nešto od ovoga primijeniti.

Eto ovo su neke osnove promocije sadržaja. Dva osnovna načina kako na web stranicu dovesti njezine posjetitelje. To je inicijalna promocija koja je potrebna da pokrenete priču.

Što mislite o svemu ovome?

Svoje mišljenje napišite u komentar ispod članka.

Komentiraj