Marketing

By Krešimir

Oglašavanje na internetu – Kako raditi profitabilno online oglašavanje?

Čitajući ovaj sadržaj podijeliti ću s vama kako oglašavanje na internetu može postati profitabilno. Zašto nema smisla računati na besplatno oglašavanja preko interneta. Saznajte u detalje kako izgleda proces oglašavanja na internetu. Koja su to 3 načina profitabilnog oglašavanja. I na kraju kako odabrati i postaviti jedan dobar plan oglašavanja da bi mali poduzetnik ili obrtnik ostvario profit od oglašavanja preko interneta.

Oglašavanje Na Internetu

internetsko oglašavanje

Oglašavanje na internetu je jedna vrlo složena tema. Tekst je malo duži, ali veoma koristan. Kako se oglašavati na internetu, odakle krenuti i koji način oglašavanja odabrati.

Pokazati ću vam na koji način uz pomoć interneta možete doći do svojih kupaca, ako su oni uopće na internetu

Za sve postoji rješenje. Neke ljude zanima kako se mogu besplatno oglašavati na internetu. To je kada nemate novac ili ne želite investirati novac u marketing.

Idemo prvo vidjeti to besplatno oglašavanje na internetu.

Kliknite na pojedine linkove za brži pristup pojedinim dijelovima teksta

Česta Pitanja i Odgovori

Gdje se besplatno oglašavati na internetu?

Na internetu se možete najviše besplatno oglašavati na društvenim mrežama, najviše Facebook-u. I ostalim web servisima koji imaju mnogo web korisnika, gdje onda možete dobiti jedan manji dio tih korisnika na svoje web stranice. Takvi servisu su različiti oglasnici, imenici, web direktoriji.

Internet oglašavanje cijene, koliko košta oglašavanje na internetu?

Cijene oglašavanja ovise najviše o vrsti oglašavanja, tržištu, budžetu i cijeni usluge. Plaća se usluga i budžet oglašavanja. To su dvije stavke od kojih se sastoji ukupna cijena. Cijena može biti fiksna i varijabilna. Fiksnu cijenu plaćate recimo za postavljanje banera ili reklame na portal. Zatim objava teksta na nečijem web mjestu. A varijabilna cijena je kod Facebook i Google AdWords oglašavanja gdje se cijena određuje sistemom licitacije, plus cijena usluge oglašavanja.

Besplatno oglašavanje na Facebook-u, kako i dali se isplati?

Facebook zarađuje novac od plaćenoga oglašavanja, ne od besplatnog. Možete probati nešto besplatno odraditi, ali bez dodatnog angažmana novca teško je postići neki konkretan rezultat u vidi novih kupaca i jačanja prodaje.

Načini oglašavanja, kako se oglašavati na internetu?

Načini oglašavanja se mogu podijeliti u nekoliko skupina. Google dominira sa Organskim pretraživanjem i plaćenim oglašavanjem na tražilici. To je SEO i AdWords. Sljedeće su društvene mreže. Tu dominira Facebook.
3 profitabilna načina oglašavanja su svakako SEO optimizacija, Google AdWords i Facebook.

Kada koristiti Google oglase, a kada raditi content marketing?

Google oglasi, ili AdWords najbolje rezultate daju kada korisnik pretražuje proizvod ili uslugu koju želi kupiti. U tome trenutku AdWords može dati odlične rezultate, jer je korisnik u kupovnoj fazi i spreman je platiti.
Marketing sadržajem ili content marketing odličan je kada korisnik nije još spreman kupiti, nego traži samo informacije. To je jedan duži proces gdje nije cilj odmah prodaja. Već gradnja odnosa sa potencijalnim kupcem.

Besplatno Oglašavanje Na Internetu – Kako se Besplatno Oglašavati?

besplatno oglašavanje na internetu

Pitanje je kako se vi kao mali poduzetnik ili obrtnik možete besplatno oglašavati na internetu?

Što možete besplatno napraviti kada nemate ili ne želite investirati novac u internet marketing.

Kada ste na početku poslovanja i sami, teško je. Treba imati dovoljno novca za sve.

Možete nešto napraviti besplatno naravno, ako sve to radite sami i ako znate što radite. Tako da ne morate ništa plaćati ili kupovati. Ili ako treba nešto kupiti, onda je to vrlo mali trošak.

Prvo proučite, naučite i nešto od toga sami napravite.

Bolje ćete razumjeti stvari kako funkcioniraju, neće vam tako lako netko moći prodati maglu. Imati ćete više kontrole i biti će vam lakše mnoge stvari realizirati i kvalitetnije odabrati u budućnosti.

I uvijek je dobro imati nekoga tko vas može dobro posavjetovati i usmjeriti. To je danas još možda i najvažniji element svakog starta u poduzetništvu.

Ja vam ovim sadržajem dajem puno korisnih informacija i jednu zaokruženu priču da bolje razumijete stvari i kako funkcionira oglašavanje na internetu.

Uvijek me možete još dodatno zatražiti za pomoć. Ja ću besplatno pomoći koliko budem mogao u nekom razumnom opsegu.

Dakle, što možete sami napraviti?

1. Možete Sami Napraviti Web Stranicu

Možete si sami napraviti web stranicu. Dovoljan vam je WordPress, web hosting i domena.

Evo jedan vodič za izradu bloga (sve je isto kao i za web stranicu):

Ima besplatnih web hostinga i onih koje zakupite, platite. Ako nikada do sada to niste radili nije baš jednostavno, ali se da izgurati.

Ima čak besplatnih servisa za izradu web stranica. Recimo Wix ili Blogger. Mada je WordPress neusporedivo bolji, i lakše vam je s WordPress-om. Imate jedan tekst kako napraviti besplatan blogger blog.

2. Napravite Sami Facebook Stranicu

Trebate imati samo Facebook profil. Izraditi Facebook stranicu nije teško. Jedino trebate znati što raditi s njom da bi imali korist od takve stranice.

3. Profili na Ostalim Društvenim Mrežama

Još možete napraviti profile na ostalim društvenim mrežama Instagram recimo (ako vam je to uopće potrebno – ovisno o biznisu koji radite). Youtube kanal i još možete postaviti linkove od web stranice na razne web lokacije po internetu. Npr. neki oglasnik, žute stranice i slično

Kakvi će Rezultati od Toga Biti?

To ne može nitko unaprijed znati.

Možete pogoditi stvari kako treba, ali i skroz promašiti.

Složiti ćemo se da vam nitko neće dovesti mušterije potpuno besplatno. Uvijek treba nekoga za to platiti, ili nešto kupiti (platiti neki servis, uslugu, znanje). Kao i za sve ostalo.

Možete nešto sami napraviti, ako znate što radite, pa da ne radite krivo. Ali samo ta strategija koja ide na besplatno vrlo je ograničena i s tim načinom dobijete vrlo malo.

Besplatnim oglašavanjem preko interneta više gubite nego dobijete.

Samo gubite veliki dio kolača.

Zašto je tako? više o tome u nastavku.

Gdje se Besplatno Oglašavati na Internetu

besplatno oglašavanje na internetu

Napravio sam popis od 25 načina kako se možete besplatno oglašavati na internetu.

Za više informacija pogledajte na link gdje se besplatno oglašavati 25 načina besplatnog oglašavanja na internetu.

Onaj tko ima najviše novca za marketing i oglašavanje na internetu taj je u prednosti, ali samo u početku.

Postoje oni veliki koji mogu trošiti brdo novca na internet marketing, (velike korporacije, banke, političke stranke, ogromne firme itd…) njima nije toliko važno dali im se to isplati ili ne. Bitno im je da se za njih čuje. Jer su već brend, monopolizirali su tržište.

Oni najviše masovno koriste TV oglašavanje. Skupo je, ali znaju da im se dugoročno isplati.

Znate da nekada i po nekoliko tjedana ili mjesec dana ide jedna te ista TV reklama. I onda nestane. U tih par mjeseci milioni ljudi čuju za proizvod ili uslugu. Već to sve ljudska podsvijest nesvjesno prihvati.

To je taj masovni marketing.

S druge strane mali poduzetnik, pojedinac, obrtnik ili malo poduzeće, samozaposleni nema taj luksuz. Budžet mu je za oglašavanje na internetu ograničen.

Što je budžet?

Ukupan trošak oglašavanja na internetu sastoji se od budžeta i cijene za uslugu koji plaćate (tvrtku ili samostalnog pojedinca) da vam sve to postavi kako treba i da računate da će vam se isplatiti. Barem dugoročno.

Vi kao mali gospodarstvenik ne možete pobijediti ove velike sa milionskim budžetima. Ali se ispravnim marketingom možete pozicionirati kao broj jedan u određenoj mikro niši.

I upravo se tome treba težiti. Da putem oglašavanja na internetu dođete do usko ciljane skupine korisnika.

U vašoj usko odabranoj niši. Vaše mikro tržište.

To je sad već čak i lagano napraviti.

Ako imate specijaliziranu, usku uslugu ili proizvod baš za ciljan i uzak skup klijenata onda to može biti dobro.

Tu konkurencije ima manje, najvjerojatnije je tako. Jer većina gleda općenito. Manjak konkurencije možda izgleda kao loš znak, ali opet ne mora biti.

Biznis je jedno čudovište. Nikada vam nije dosadno.

No oke… idemo nazad na besplatno oglašavanje.

Ideja besplatnog oglašavanja na internetu nije dobra, jer ste zakinuti za veliki dio potencijalnih kupaca do kojih dolazite koristeći plaćene usluge velikih internetskih korporacija (Google, Facebook…)

Netko tko troši možda samo 500 kuna mjesečno, već može imati mnogo mnogo više kupaca od nekoga tko bi se oglašavao samo besplatno.

Naravno, treba znati ispravno raditi.

Zaključak je, može se nešto napraviti besplatno. Ali veoma malo i rezultati besplatnim oglašavanjem su slabi.

Internet Oglašavanje Cijene – Koliko Treba Platiti Oglašavanje Na Internetu?

Cijene internetskog oglašavanja ovise o načinu oglašavanja, budžetu i cijeni usluge.

Cijene su individualne i svako određuje cijenu koliko smatra da je potrebno.

Izrada web stranica ima neku svoju cijenu.

Ta cijena ovisi o samoj usluzi i složenosti web projekta. Odnosno koliko je potrebno vremena uložiti u izradu web stranice.

Cijena SEO optimalizacije i pisanje sadržaja isto ima neku svoju cijenu koja ovisi o poduzeću ili pojedincu koji nudi takvu uslugu i složenosti posla.

Cijena oglašavanja na Facebook društvenoj mreži i Google AdWords sustavu ovise o samom sustavu licitacije za određene pojmove, odnosno ključne riječi.

Dakako ovisi o konkurenciji i vrijednosti tržišta.

Skuplje je oglašavati nekretnine i odvjetničke usluge nego neki specifični proizvod.

Svaka ključna riječ na svojem tržištu ima svoju cijenu za jedan klik mišem ili prikaz grafičkog oglasa, odnosno banera ili objave.

Prije svega važno je razumjeti vrijednost koju dobijete za neku cijenu.

Zato je važno biti što više informiran i imati suradnike koji mogu ponuditi kvalitetno objašnjenje prije realizacije posla.

Ciljevi Oglašavanja Na Internetu – Što Treba Ostvariti?

Osnovni cilj oglašavanja na internetu je ostvariti profit.

Prodati proizvod ili uslugu i zaraditi neki novac. Mora se vratiti više novca nego što je investirao u marketing.

Kako se u internet marketingu može sve mjeriti, to svi pričaju kako se sve može mjeriti i kako je veoma opasno imati samo jedan izvor web posjetitelja. Što je naravno točno, ali treba biti realan i razumjeti klijenta.

Jer ne može klijent uvijek sve sam znati što je za njega dobro a što ne. Zato je potrebno da mu netko detaljno objasni. I da on sam onda vidi gdje može imati koristi i od čega.

Glavna i jedina mjera koja se na kraju mora gledati je konverzija. Sljedeće što je drugo po redu važno, je optimizacija te konverzije.

Gledati redom sve elemente koji utječu na konverziju i onda ih optimizirati s ciljem bolje konverzije.

Jer ako je konverzija veća, veća je i zarada.

Što je konverzija?

Evo jednostavnog odgovora…

Konverzija je postotak koji pokazuje koliko posjetitelja koji kliknu na neki link u oglasu ili posjete web stranicu na kraju kupi proizvod ili uslugu koja se oglašava. Ona može biti 0,5%, 1%, 2% 0,774%, a može biti 10%, 20%, 26%.

Što više to bolje. Već i ovi mali postoci mogu biti dobri, ako su profitabilni. Ako oglasi donose profit.

Kažu ovi koji su duže u marketing poslu dobra konverzija je sve iznad 2%. Ponekad možete biti sretni ako imate i samo 1%.

Znači ako 100 ljudi pogleda neki oglas, klikne i dođe na web stranicu. Prouči ponudi i od tih 100 dvoje kupi to je dobar rezultat.

To je onda konverzija od 2%.

Drugim riječima na 100 web posjetitelja imate 2 kupca.

Međutim, može biti i loš rezultat ako ovih 100 klikova na kraju košta više nego što se zaradi na prodaji samo dva proizvoda.

To je sad realnost. Ovisi o ključnim riječima cijeni po kliku, konkurenciji, ponudi, proizvodu. I još dosta tehničkih stvari.

Sve u internet marketingu utječe na mnogo toga. Mali milion faktora.

E, sada ako imate konverzije po 20, 30%.

To je već mlaćenje prave love.

No takve konverzije je jako teško imati na ponudi koja prodaje proizvod ili uslugu. Takve konverzije su najviše kada pojedinac ili poduzeće daje nešto besplatno u zamjenu za recimo e mail adresu.

Ali oke…

Kako možete iz svojeg budžeta izvući najviše.

Kako Doći Do Ovih Od 2%, Pa Sve Do 15% ili čak 20% Ako Ne i Više

Evo objašnjenja.

Npr. oglasi.

Kada napišete jedan oglas i pustite ga da ide na Facebook ili na Google. Ne možete znati dali je taj oglas dobar ili loš. To će tržište pokazati.

Ako ljudi reagiraju na sadržaj oglasa dobro i ako se isplati, onda je dobar. Ako ne onda je loš.

Vrlo jednostavno.

Da bi došli do najbolje poruke potrebno je testirati više oglasa. I uvijek testirati samo jedan element jednog oglasa.

To je jako važno inače, ne možete znati što radite dobro, a što loše.

Jer, vidite nekome može izgledati da oglas koji ima 5% konverzije je odličan oglas. To je oglas koji donosi profit. Više novca zaradi nego što košta.

Pitanje je dali to može još bolje? Možda može, možda ne može. Znati će se jedino testiranjem.

Tako da napravimo nekoliko različitih oglasa sa istim elementima (naslov, slika, podnaslov, glavna prodajna poruka ili sadržaj – copy oglasa, ciljna skupina korisnika) i zatim testiramo na svakom oglasu pojedini element. Na svakom oglasu promijenimo jedan element i gledamo kako publika reagira.

Ljudi će svojim odabirom, nama sami pokazati što je dobro, a što ne. Jer se to na ekranu putem servisa sve vidi. I tko klika i odakle i s kojeg uređaja, dali je u pitanju tablet ili mobitel. I još brdo toga.

Tako se može dogoditi da oglas koji ima 5% konverzije ako mu promijenimo copy oglasa odjednom donosi 8% konverzije. Ili ako mu promijenimo sliku, može imati više klikova. Ili ako promijenimo naslov odmah bolju prodaju jer je eto naslova baš potrefio potrebu kupaca.

To je srž oglašavanja na internetu.

Testiranje, optimizacija i praćenje rezultata. S ciljem da što više zaradite, a platite što manje.

To nije ništa nemoguće. Samo tko dovoljno dobro zna da sve s vremenom postavi kako treba.

Jako bitno je znati razumjeti rezultate oglašavanja i prema njima donositi konačne odluke što treba popraviti i optimizirati.

To je vještina.

Imate oglase koji su jeftini, malo koštaju a dobro prodaju. Bolje od oglasa konkurencije.

Tko to uspije tako postaviti, to je onda dobar posao. Jer je profitabilno. Za to treba puno vještine, ali i puno vremena.

Svako oglašavanje je dobro, ako donosi profit. U bilo kojem slučaju.

Druga situacija je imati dobre prodajne lijevke.

Što je sad to?

Prodajni Lijevak – Zašto Vam Treba Ako Želite Prodati Proizvode i Usluge Koji Nisu Hitna Potreba

Prodajni lijevci su jednostavno rečeno, unaprijed postavljeni koraci kroz koje prolazi web korisnik, odnosno posjetitelj. Možemo reći i ciljani korisnik ili potencijalan kupac.

Netko tko bi mogao postati klijent.

Prodajni tuneli rade po principu lijevka. To vam je onaj klasičan prodajni ljevak.

Na početku lijevka imate gomilu ljudi (web posjetitelja ili korisnika), a kako ljevak ide prema dnu, prema onom užem dijelu tako je broj ljudi sve manji.

Taj broj ljudi koji se smanjuje je sve kvalitetniji. Na kraju vam ostane nekoliko najkvalitetnijih ljudi koji onda postanu vaši kupci.

Sjajna stvar je imati nekoliko takvih prodajnih tunela, koji se stalno pune novim ljudima. Onda imate nekoliko stabilnih izvora odakle dobivate kupce.

Ako je sve to dobro postavljeno i na stabilne temelje. Tada imate profitabilan marketing.

Elementi Od Kojih Se Sastoji Prodajni Lijevak

Ovisno od situacije do situacije može biti složeno ili jednostavno.

Evo kako izgleda jedan prodajni lijevak kroz faze.

 • 1) SEO, Google AdWords, tuđa Email lista, drugi blogovi i stranice (svi mogući izvori web prometa) –>> Blog
 • 2) Blog –>> Lead Magnet
 • 3) Lead Magnet –>> Mailing Lista/Subscriber
 • 4) Mailing Lista/Subscriber –>> Email Sekvenca
 • 5) Email Sekvenca –>> Popuni zahtjev, prijavi se, riješi kviz, itd. (konvertirate ih u Leadove
 • 6) Leadovi –>> Kupac
 • 7) Kupac –>> Upsell Kupac 1, 2, 3
 • 8) Upsell Kupac 1, 2, 3 –>> Doživotni kupac
 • 9) Vječiti kupac –>> Vječite preporuke
prodajni lijevak za tečaj engleskog jezika
Prikaz prodajnog lijevka na primjeru tečaja engleskog jezika

To je sada već složen sistem gdje imate sve. Cijeli proces od početka do kraja. Kao jedna mašina koja generira kupce.

Na infografu prikazan je tok korisnika od web posjetitelja do konačnog kupca.

Nelinearan proces, koji je prirodan. Jer ne ide protiv volje kupca. Ljudi se uvijek odupiru, imaju otpor. Ne vole da im se prodaje, ali vole sami nešto sebi ili drugima kupiti.

Ponudite im, i pustite ih da sami biraju. Jer ovo ne treba svaki dan raditi. Ovo kad se postavi to radi non stop.

To je ta prava moć internet marketinga.

Prije je to sve išlo ručno.

 • trebali ste zvati
 • slati ponude
 • raditi nove ponude
 • imati prodavače
 • kontaktirati ljude
 • itd itd..

Sad je cijeli taj proces automatiziran putem interneta i kada se jednom postavi onda on radi.

Stvar je u tome da treba pratiti rezultate (to je ono mjerenje rezultata o kojemu svi pričaju) i na temelju tih rezultata popravljati sistem tamo gdje šteka.

Uskočiti i napraviti servis.

Najteže je to sve ispravno postaviti, ali to je i najvrijednija investicija.

To nije linearan proces oglašavanja.

Oglašavanje na internetu malo tko ovako radi.

Ljudi danas naprave web stranicu, gore stave proizvode, onda angažiraju nekoga da postavi AdWords oglase. Preko Google-a oglasa oglašava tu stranicu s tim proizvodima. Ljudi preko oglasa dolaze na te ponude i odmah im se nudi da kupe.

To je ispravno ako se dovode ljudi koji su spremni odmah da kupe. Ti će najviše i kupiti.

To je kao da idete u dućan kupiti kruh. Dođete tamo i kupiti ćete kruh, jer vam treba.

Nećete doći i onda odustati. Okrenuti se i otići. Kupiti ćete kruh.

Tako je i ovdje.

Problem je ako je Google AdWords kampanja loše napravljena, pa vam dolaze ljudi koji ne žele kupiti, a svaki taj klik na oglas se plati.

Još ako imate web stranicu koja je plač majke božje ili ako klik vodi na početnu stranicu. (što još uvijek vidim da se radi – nije mi jasno i ovi web šopovi neki kod nas, oglašavaju početnu stranicu, ne znam koliko to ima smisla).

Ovim procesom, putem prodajnih kanala. Posjetitelji jednom kada dođu na stranicu, ostanu i dalje u prodajnom kanalu. I vi se njima dalje oglašavate. Ne novima, već baš tima postojećima.

Koliko ono puta je potrebno da čuju za vas da bi kupili. Mislim oko 5, 6 puta.

Dakle i do 6 puta vi trebate čovjeka podsjetiti na vas da bi se što više njih odlučilo za vas.

Facebook ima taj Facebook pixel, s time Facebook pamti svakog posjetitelja koji je došao s Facebook-a na vašu stanicu. Imate tamo listu ljudi koji su bili na sajtu, a došli s Facebook-a. Sad se njima opet kroz taj kanal dalje možete oglašavati.

I opet jedne te iste ljude targetirati. Jer su oni pokazali interes. Svatko tko pokaže interes ulazi u taj prodajni kanal i prolazi kroz njega do samog kraja ili do one faze gdje sam odluči izaći.

Ja pokušavam ovo objasniti jednostavno, ali vidite i sami koliko je to u širinu i u dubinu složeno.

Kako Imati Profitabilno Oglašavanje Na Internetu

Iznad sam pisao o prodajnim lijevcima i o ciljevima oglašavanja, odnosno o profitu. Sada još malo detaljnije o tome u vezi budžeta, odnosno kako imati profitabilno oglašavanje na internetu.

Jer ako sve radi kako treba onako kako sam opisao iznad, onda je mudro uložiti što više kako bi vam se što više vratilo.

Poanta je maksimalno povećati budžet, kako bi što više zaradili. Jer ako oglasi donose profit, onda je cilj uložiti što više. Kako bi zarada bila maksimalna.

Evo objašnjenja.

Dakle, ako za neki iznos budžeta uspijete jeftinije nego konkurencija kupovati posjetitelje koji će doći na vašu web stanicu i vidjeti ponudu koja se oglašava (neki proizvod ili uslugu) i što veći broj tih posjetitelja konvertira u kupce nego što to uspijeva vaša konkurencija (ako uopće i rade oglašavanje na internetu) i ako još naknadno uspijete prodati dodatan proizvod ili uslugu, već tom istom postojećem kupcu (a da vas ta naknadna prodaja ništa ne košta).

Onda tim načinom možete potrošiti najviše novca na budžet i doslovno kupiti najviše kupaca koji će kupiti od vas. Jer vam se najviše novca vraća nazad kao profit od oglašavanja. I zatim dio toga profita stalno vraćati nazad u oglašavanje kako bi dobili nove kupce, koji donose još više nove zarade.

Stalno vrtite lovu u krug i stalno se vraća više.

To je poanta.

Nije poanta gledati na način i reći „ja imam samo toliko mjesečno i toliko mogu odvojiti za oglašavanje”.

Treba vidjeti koliko se može posjetitelja kupiti (a može onoliko koliko je veliko tržište na internetu) i onda maksimalno što više tih posjetitelja dovesti na stranicu ili ponudu.

Tim profitom naknadno povećavate budžet (investirate nazad u posao) i to u jako bitno polje poslovanja, a to je prodaja.

Oglašavate se da bi prodali proizvod ili uslugu, dobili što više novih kupaca, i to za što manji trošak.

Ne manji trošak u smislu da umjesto recimo 500 kuna potrošite 400 kuna. Pa ste uštedjeli 100 kuna. Nije to cilj. Nego je cilj za ovih 500 kuna dobiti što više kupaca. Da je trošak po kupcu minimalan i da kupaca ima što više. Da bi zaradili što više.

To se sve da napraviti dobrom pripremom, istraživanjem i optimizacijom. Prije svega morate smanjiti onaj jaz između potreba i želja kupaca, odnosno vaše ponude.

Oni moraju poželjeti i zadnjim novcem kupiti vaš proizvod ili uslugu.

Toliko mora biti dobra ponuda.

Dobra ponuda olakšava marketing i prodaju za nevjerojatno mnogo. Sve je puno lakše raditi ako je ponuda dobra.

Onda i copy može biti lošiji. I kampanja može biti lošije podešena i napravljena, čak i stranica može izgledati dizajnerski loše. Ali ako je ponuda toliko dobra, e to je prava stvar.

Bolje nemojte ništa puštati da se prodaje i nuditi ako nije stvarno toliko dobro ono što prodajete.

Što više kupaca koji će kupiti. Trošak oglašavanja će se vratiti. Doći će i neki profit u slučaju da ima prodaja koje stvaraju taj profit – višak.

Zato je potrebno testirati oglase.

Testiranjem oglasa usklađujete svoju ponudu (odnosno copy oglasa) sa željama i potrebama ciljne skupine kupaca (tržišta). Ako je to dvoje što bolje usklađeno bolje reagiraju na oglas.

Do te usklađenosti može se doći samo ako testiramo oglase i čekamo na onaj na koji najbolje reagiraju. Taj je pobjednik. Taj je oglas onda najisplativiji.

Tada vam se novac koji uložite u marketing uvijek vrati i to s profitom. Uvijek dođe više novca nazad. Jer ima prodaja.

Jer smo uspjeli pogoditi i ponuditi ono što ljudi žele ili im treba.

Ali to je samo tehnički dio slagalice.

Ako su oglasi dobro optimizirani. Ako je promotivna poruka oglasa (copy) dobro napisana, ako je publika dobro targetirana (oglasi se prikazuju ljudima kojima se trebaju prikazivati).

To znači da smo samo zadobili njihovu pažnju.

Uspjeli smo ih tim oglasom zainteresirati. Da kliknu i malo pogledaju šta se to točno nudi. Oni su sada na web stranici.

Dali će kupiti ili neće. Ovisi o mnogo faktora. To je sada drugi dio priče. Dio koji se odnosi na pozadinu.

Ono što je iza oglasa i iza same ponude (proizvoda ili usluge).

To je ono što je u kupčevoj glavi….

 • Ovisi o ponudi (proizvodu ili usluzi)
 • kupovnoj fazi tog posjetitelja
 • kupovnoj moći
 • hitnosti potrebe
 • cijene
 • garancije
 • preporuka
 • iskustava postojećih kupaca,
 • ocjena (zvjezdice)

I još mnogo toga kada čovjek važe i odlučuje. Hm, dali da to uzmem sad ili poslije, možda mi baš i ne treba. A bi ja to želio imati… ali ne znam dali ću imati ovaj mjesec i za sve ostalo, itd…

Znate sami po sebi…

I ono što je bitno a to je povjerenje.

E, ovo je sad već psihologija….

Da bi ste nešto prodali morate znati prodati, a to je ljudska psiha…

Ovo klikanje se brzo nauči, pa to se stalno i mijenja. Evo ja se ulogiram na Facebook ads menager i već su opcije drugačije nego jučer… Tako je to, oni rade šta žele.

ŠečerBerg je pravi šef.

Ljudi kupuju od:

 • ljudi kojima vjeruju
 • u koje su sigurni
 • pa i koji im se sviđaju, i koje znaju

A najbolji način da vas upoznaju i da vam vjeruju je da ih malo educirate, malo ih upoznate, date im nešto besplatno. Prvo im pomognete.

I onda ih tražite.

Morate ih uvesti u taj prodajni lijevak

U tome slučaju, prije će kupiti od vas nego od nekog drugog (Ovo je dokazano već nebrojeno puta)

Čak i ovaj moj tekst je jako prodajno oružje. Ja ovdje sebe prodajem na način da vam dajem mnogo toga za đabe, u obliku znanja i korisnih informacija.

Dobar dio vas neće stati samo ovdje.

Evo, ako samo ovo primijenite u svojem slučaju, ja sam vam već puno pomogao.

Možda ste to već čuli i negdje drugdje ili od nekog drugog. Izgleda previše jednostavno, pa mislite da ne radi, pa onda to i ne radite. Ali nije to baš tako. Stvar funkcionira.

Nije cilj oglašavanja nešto platiti i onda dobiti neke preglede, klikove ili lajkove. Sve to dobro dođe da pomogne u prodaji.

Cilj je prodaja s profitom.

Kada imate tako posložite stvari onda je to dobro oglašavanje. U početku će trebati potrošiti nešto više da bi došli do kombinacije koja najbolje radi i koja je najprofitabilnija.

Dakle cilj oglašavanja. Gledajte da osmislite model gdje se novac ulaže i vraća nazad s profitom. I da novac na taj način nastavljate dalje okretati u krug.

To vam je onda doslovno kao mašina za proizvodnju novca. Koliko god vi novca ubacili unutra uvijek vam se vrati više.

Svatko bi od nas volimo imati jednu takvu mašinu. Jelda?

Možda izgleda smiješno, ili neozbiljno, no stvari tako stoje. Možete mi vjerovati, ali i ne morate.

Ono što je istina, malo ljudi ima na našim prostorima koji to sve dobro razumiju i u stanju su učiniti ovakav posao barem s 50% ispravnih postavki.

Barem s 50% ovoga što sam sada sve ispričao.

Jer internet marketing je ogroman i može biti veoma kompliciran.

Za naše gospodarstvo ovo je veoma važno. Puno je tu potencijala, pogotovo za inozemno tržište i za oglašavanje na stranom tržištu preko interneta.

A da ne spomenem koliko mlad čovjek ima mogućnosti prodati svoju uslugu ili proizvod, pa i znanje iz Hrvatske u inozemstvo, ako se marketing na ovaj način dobro posloži.

Možete svi dobro od toga profitirati.

Ne morate imati niti proizvod ili uslugu. Affiliate marketing je rješenje. Promovirate tuđe. Samo trebate znati dovesti kupce i napraviti nekoliko ovakvim virtualnih mašina koje prave novac, čak i dok vlasnik spava.

Doslovno je tako. Novo doba ekonomije.

Oke, da ja ne lutam puno, riješili smo onu priču oko besplatnog oglašavanja, vidjeli smo koji je cilj oglašavanja – čemu treba težiti.

Sada ću vam pokazati načine oglašavanja. Na koje načine se možete oglašavati na internetu.

Oke, idemo sada vidjeti pojedinačno.

Te profitabilne načine oglašavanja na internetu. Ovo se odnosi na dovođenje posjetitelja.

To vas najviše interesira kako povećati broj posjetitelja na web stranici, ili kako povećati broj kupaca.

Pa da vidimo..

Oglašavanje Na Internetu – 3 Profitabilna Načina Kako se Oglašavati na Internetu

Sada da prijeđem na nešto konkretno. Profitabilno oglašavanje na internetu moguće je preko:

 • Google oglasa – AdWords sustav – milijarde pretraživanja godišnje (potencijalni kupci)
 • Facebook oglasa – društvena mreža sa milijardama korisnika (potencijalni kupci)
 • SEO – Marketinga sadržajem.

Zašto kažem, i navodim da su to 3 profitabilna načina.

Pa vidite ovo… godina je 2020. Google i Facebook dominiraju internetom. I dominirati će još jako dugo.

Ljudi su tamo, na Gogle-u i na fejsu.

To su tri glavna kanala oglašavanja na internetu. Sve ostalo su više kao dodaci, ali ovo su tri glavna načina da dovlačite hordu gladnih kupaca na vašu web stranicu. Ova tri načina mogu biti profitabilna i totalno neprofitabilna. Sve ovisi kako se poslože i koliko se sve dobro postavi.

1. Marketing Sadržajem i SEO Optimizacija Web Stranice

seo optimizacija stranice
Ako koristite WordPress, obavezno koristite neki dodatak za on-site optimizaciju sadržaja

Pogledajte iznad prodajni lijevak..

Ovo je način oglašavanja koji radite putem sadržaja kojeg pišete za stranicu ili blog.

Internetske tražilice funkcioniraju pomoću ključnih riječi ili fraza. Svaka riječ ili fraza koju tipkate prilikom pretrage povezuje se sa točno onim sadržajem koji ima veze s tom riječju.

Svaka ta riječ ili fraza nešto vrijedi i ima svoju ekonomsku vrijednost.

Recimo ako ja tražim na tražilici kako zaraditi novac i upišem taj pojam to za vlasnike takvih web stranica nešto vrijedi jer na taj način dobivaju posjetitelje.

Ekonomska vrijednost tih ključnih riječi sastoji se od:

 • količine posjetitelja koje može ostvariti
 • sposobnost sadržaja da pretvori (konvertira) posjetitelje u kupce

Osim količine posjetitelja važno je i koliko je lako posjetitelja kroz taj tekst potaknuti da kupi naš proizvod ili uslugu.

Zato postoje te informativne ključne riječi i prodajne ključne riječi.

Informativne više daju neku informaciju. One su edukativne naravi. A prodajne riječi tipkaju ljudi koji su već odlučili kupiti proizvod, pa gledaju cijenu i iskustva.

Ako napišemo takav jedan tekst koji objašnjava cijenu i ostale prodajne elemente (benefite) onda možemo očekivati određeni broj kupaca.

Naravno ukoliko, na takav tekst dovodimo posjetitelje koji su spremni kupiti.

Tako ja recimo pišem ovaj tekst koji sada čitate o oglašavanju. Optimiziram ga oko ključne riječi za koju znam da ju ljudi koriste kada traže informacije o oglašavanju pomoću interneta. Google s vremenom vidi da je tekst vrijedan i koristan, pa ga rangira visoko na prvoj stanici među prvim rezultatima u samom vrhu. Ako ne i na prvom mjestu.

Na taj način Vi dolazite na moj blog i čitate (odnosno pregledavate) sadržaj koji sam napisao. Vidite da Vam je korisno, sviđa Vam se. Stičete povjerenje, ja sebe predstavljam kao autoritet na ovu temu od povjerenja. Na kraju GRADIMO ODNOS iz kojeg može proizaći partnerstvo jer možemo jedni drugome biti od koristi u poslu.

Na kraju ništa Vam nisam prodavao, a dobio sam klijenta. To je smisao takvog marketinga.

To je takozvana, mekana ili lagana prodaja.

Prodaja putem priče.

Cilj je pisati sadržaj (po mogućnosti kontinuirano) i optimizirati ga da se rangira visoko među rezultatima pretrage u web pregledniku kako bi dugoročno dobivali dugoročne Google posjetitelje. Prvi korak prodajnog lijevka. To je početak.

U dobar sadržaj potrebno je uloži:

 • dosta novca
 • vremena
 • energije

Ali se to dugoročno gotovo uvijek isplati.

Sistem je nešto teži, od plaćenih reklama (Facebook i Google oglasi), Ali odlična vijest je što kvalitetan i exstra sadržaj producira veoma veoma mali broj ljudi.

Tako da ste u startu (ako krenete na vrijeme dok je još lakše) u prednosti naspram Vaše konkurencije.

SEO i content marketing strategiju morate dobro odraditi.

Priprema je tu najvažnija:

 • Vidjeti kakve se ključne riječi traže (dali u većoj ili manjoj količini) kakva je konkurencija
 • napraviti plan ključnih riječi
 • i na kraju kreirati cijelu content marketing strategiju

To je jedan način kako dobiti posjetitelje. To je ujedno i najbolji i najteži za izvesti i treba najviše vremena da se isplati.

2. Google AdWords Oglasi – Oglašavanje Na Google Tražilici

google oglasi

Google oglasi su sjajna stvar.

Tajna uspjeha je pronaći što ljudi žele i to im onda putem dobre ponude i dobrog oglasa ponuditi, kao i obično.

Google oglasi ili Google AdWords su brzi način plaćenog oblika internet marketinga gdje odmah dobivate posjetitelje koji mogu odmah kupiti.

Google oglase je najbolje koristiti za oglašavanje proizvoda i usluga, točno onim ljudima koji ih u to vrijeme na Google-u traže.

Za Google oglase koristite tkz. prodajne riječi ili prodajne fraze. To su riječi kao:

 • kompresijske čarape cijena
 • xperia x1 cijena
 • dacia sandero cijena
 • kupujem stan u zagrebu do 40.000 eura
 • stanovi do 35000 eura Zagreb
 • krema za masnu kozu sklonu aknama
 • osobni trener Zagreb cijena

Kada vidite da ljudi traže nešto i dodaju cijena ili iskustva ili traže baš specifičan proizvod ili uslugu, onda su već zagrijani da kupe i interesira ih cijena. Žele vidjeti koliko košta i spremni su platiti.

Nalaze se u onoj zadnjoj prodajnoj fazi kupovnog ciklusa.

Pomoću takvih riječi vidite što žele i nudite im ono što traže.

Cijena po kliku zavisi od konkurencije i od toga koliko vam je dobar Landing Page. Landing Page je stranica na koju “dolaze” posjetioci. Nije dobro da idu na početnu stranicu (homepage) onda vjerojatno gubite novac.

Posjetitelje šaljete na prodajne stranice za određene ključne riječi.

Cijena Google Oglasa dakle ovisi i tome koliko se stranica sviđa ljudima. Ako uspiju pronaći ono što traže onda će biti jeftine. Ako ne uspiju iako im se oglas prikazao (tako je podešen u kampanji), onda su skupe.

Ako imate neku konkretnu uslugu tipa “stolar Varaždin” ili “automehaničar Split” i hoćete se oglašavati na Google-u za ovo, možete plaćati oglas i može Vam ispasti jako profitabilno.

3. Oglašavanje Na Facebook-u: Kako Pravilno Iskoristiti Facebook Za Oglašavanje Proizvoda Ili Usluge

oglašavanje na Facebooku

Prvo, kako ne koristiti Facebook za posao!

Nije realno očekivati da netko napravi Facebook stranicu i podijeli ju s prijateljima, te nakon toga pratitelji će se sami početi pojavljivati. Od toga neće biti koristi.

Organska – prirodna (ne plaćena) posjećenost Facebook stranica je slaba.

Potrebno je investirati novac u promociju sadržaja.

Dakle, potrebno je napraviti neku investiciju.

Ne treba tu nešto puno odvajati. Dovoljno je već 10 do 20 dolara za jedan tekst kako bi ga kvalitetno promovirali na Facebook-u.

Svrha toga je dobiti:

 • Što više dijeljenja teksta
 • što više komentara na tekst
 • što više like-ova
 • što više pregleda teksta
 • što više posjetitelja koje će se vraćati opet na stranicu ili blog
 • i na kraju što više pretplatnika na E mail listu

Cilj je dobiti posjetitelje koje će na sadržaju dati DRUŠTVENI DOKAZ.

Vrijednost – Kapital Facebook-a je društveni dokaz.

Što je sad to “društveni dokaz”.

Pa vidite, kada napravite objavu na Facebook stranici i to promovirate možete sakupljati “društveni dokaz”.

Društveni dokaz su vam prije svega:

 • broj komentara
 • broj lajkova
 • broj dijeljenja objave

Kada imate objavu sa recimo 50 komentara (od toga 80% pozitivni) 125 lajkova i 21 dijeljenje objave to nešto govori.

Kada dođu ljudi na vašu Facebook stranicu i to vide, to njima znači kao one zvjezdice na Google tražilici ili na nekom web shopu.

Taj društveni dokaz je potvrda da je nešto dobro.

Takve stvari ljudima puno znače kada biraju sve one stvari koje misle kupiti ali nije hitno.

Recimo frizeri, zubari, razne škole, edukacije, razne usluge. Tu ljudi gledaju tko je dobar. Traže tuđe preporuke i tuđa iskustva.

Druga stvar je ako trebate hitno automehaničara, ili vodoinstalatera.

Također, ukoliko tekst ima više “društvenog dokaza” u očima posjetitelja, ali i u očima Google tražilice je iz aspekta rangiranja i SEO optimizacije vrijedniji.

Čim je vrjedniji odmah dobiva jače pozicije i bolje se rangira.

Dakle, filozofija je da se oglašavanje na Facebooku koristi kako bi oglašavali sadržaj (najčešće blog postove), dali sadržaju društveni dokaz i pomogli sadržaju da se rangira na prvu Google stranicu.

Također, možda se sadržaj koji ste optimizirali oko jedne ključne riječi ne traži na tražilicama, ali će na Facebooku jako dobro proći. I opet može privući određen broj novih posjetitelja koji će opet doći.

Možete oglašavati sadržaj koji ste:

 • napisali za blog
 • napisali direktno za Facebook stranicu u obliku objava

Koristan savjet: instalirajte Facebook Pixel na svoj web ili blog kako biste “zapamtili” posjetioce i mogli da ih “šibate” do kraja nakon što su već pokazali interesiranje za vašu ponudu kroz sadržaj koji im je uhvatio pažnju.

Evo jedan jako koristan tekst od Istoka Pavlovića u vezi Facebook marketinga:oglašavanje na Facebooku kako voditi interesantnu Facebook stranicu.

Oglašavanje na Društvenim Mrežama

oglašavanje na društvenim mrežama

Kada se radi o oglašavanju na društvenim mrežama sve je započelo s Facebook-om. Tako je i ostalo. Facebook, zajedno sa Instagramom (koji je u vlasništvu Facebook-a, kao i što je Youtube u vlasništvu Google-a) drži najveći udio oglašavanja na društvenim mrežama.

Tri najpopularnije društvene mreže za marketing su svakako:

 • Facebook
 • Youtube
 • Instagram (dio Facebook-a)

Na te tri mreže nalazi se najveći broj potencijalnih korisnika i kupaca, općenito za sve djelatnosti i sve biznise.

Facebook je općenita mreža. Na Facebook-u se nalazi milijuni profila korisnika raznih interesantnih skupina.

To je zlatna dolina za promociju i marketing bilo kojeg biznisa.

Facebook, također ima najrazvijeniju umjetnu inteligenciju ugrađenu u svoj programski kod.

Doslovno, znaju sve o svojim korisnicima. To je jedna od najrazvijenijih internetskih mreža današnjice.

Ako se želite oglašavati na društvenim mrežama, velika je vjerojatnost da će biti smisla koristiti Facebook mrežu korisnika.

Jer putem Facebook-a najlakše je doći do korisnika i kupaca koji se tamo nalaze.

E, sada kao što sam već negdje u tekstu napisao filozofija internet marketinga je sljedeća:

Stvoriti kvalitetan web sadržaj i kreirati dobre ponude (dobre dilove) takav sadržaj predstaviti potencijalnim korisnicima i na kraju zadržati i dodatno zainteresirati te potencijalne korisnike da postanu kupci.

Oglašavanje Apartmana Preko Interneta

Mnogo vlasnika apartmana na moru zainteresirani je za oglašavanje apartmana pomoću interneta.

Turisti mnogo koriste internet kako bi pronašli svoj idealan smještaj i lokaciju za ljetovanje na Jadranu.

Sada treba vidjeti kako najbolje iskoristiti tu potražnju koja se nalazi na internetu.

Ako se odlučite za oglašavanje apartmana pomoću interneta rezultat koji možete ostvariti ovisi o vašoj volji i angažmanu. Točnije koliko želite takvom načinu oglašavanja dati priliku i koliko ste spremni investirati.

Kako Oglašavati Svoje Apartmane Na Internetu

besplatno oglašavanje apartmana na internetu

Oglašavati apartmane osim na oglasnicima i stranicama za rezerviranje smještaja možete na sljedeće načine:

 • Putem vlastite internetske stranice
 • Na Facebook društvenoj mreži
 • Na Google tražilici pomoću Google AdWords oglašavanja

Ako se pitate kako besplatno oglašavati apartmane na internetu možete više o tome pročitati na linku.

Evo jednog primjera kako se to može izvesti.

Svakako bi bilo dobro da imate vlastitu web stranicu za svoje apartmane. Dobro je da na toj stranici bude što više interesantnog sadržaja (teksta i kvalitetnih fotografija). Svakako je dobro da stavite iskustva prijašnjih gostiju, to veoma puno znači.

U sklopu web stranice pametno je imati blog i tako dobivati što više posjetitelja direktno sa internetske tražilice.

Takve posjete na web stranicu su “besplatne”. Ali, potrebno je investirati u sadržaj i optimizaciju stranice za određene pojmove kako bi se tako optimizirani sadržaj visoko prikazivao u rezultatima pretrage.

Dodatno možete koristiti i E mail marketing, pa od što većeg broja posjetitelja preuzeti e mail adresu. Kako bi im se naknadno mogli kvalitetno i veoma povoljno reklamirati. Kroz e mail marketing možete imati veliki broj rezervacija.

Na Kraju Možete Koristiti Facebook za Promociju Apartmana

Facebook koristite tako da promovirate sadržaj sa web stranice. A pomoću Facebook Pixel-a možete „zapamtiti” svakog posjetitelja koji je s Facebook-a došao na vašu web stranicu.

Takvi posjetitelji se bilježe na posebnu listu koja se nalazi na Facebook Ads Manageru. Kada se na listi sakupi dovoljan broj posjetitelja, opet se možete naknadno njima oglašavati. Tu možete očekivati veće konverzije i bolje rezultate jer se oglašavate ljudima koji su bili na vašoj web stranici i već vas bolje znaju.

Upravo, zadržati kontakt s posjetiteljima i naknadno ih lagano sve više zainteresirati je ključ uspjeha dobrog oglašavanja na internetu.

Uz sve to možete koristiti Google oglase. Pa, recimo napraviti oglasne kampanje samo za stanovnike Zagreba ženskog spola, ako želite privući domaće goste.

Sada ćete vidjeti još jedan generalan primjer isplaniranog oglašavanja.

Oglašavanje Na Internetu – Primjer Dobrog Internet Oglašavanja

Za kraj kako bi izgledao jedan posložen sustav oglašavanja na internetu.

Sada ću možda već neke elemente priče ponoviti.

Oglašavanje na internetu može biti vrlo složeno, što u većini i je vrlo složeno. Može sadržavati više ili manje elemenata. Ovisno o proizvodu ili usluzi koja se oglašava.

Stvari se mnjenju jako brzo.

Ljudi osjete kada im se nešto na silu želi prodati. Direktnim putem.

Pokušajte pristupiti na način da prvo nešto date, a onda tražite. To je mudrije.

Ja sam počeo tako da prvo pišem blog.

Kao što možete vidjeti, to je ipak posao i malo mi je nekada muka od toga, ali paše mi. Volim to i zato uspijem štampati tekstove po 6 000 ili više tisuća riječi.

To mi je temelj.

S tim tekstovima mogu raditi narednih recimo, pet ili deset godina. Jer startam s činjenicom da će vrlo mali broj ljudi uspjeti tako kreirati sadržaj kao ja.

Osnovni temelj za dugoročnu strategiju. Početak prodajnog lijevka.

Ljudi počinju dolaziti i ja sada mogu lakše disati kada imam posjetitelje, jer imam s čime raditi.

S tim blogom i sadržajem na njemu privlačim posjetitelje.

Dakle to ste vi koji sve to čitate ili samo pregledate na brzinu. I na temelju tog „preleta” preko sadržaja donesete neki sud. A, poslije svoju odluku.

E, sada da bi netko tu nešto kupio ili platio, treba dosta toga posložiti.

Da bi imao razloga tražiti neki novac za proizvod ili uslugu, moram prvo napraviti nešto što se zove pretprodaja – ja koristim domaće riječi jer mi je već dosta tih stranih „stručnih” izraza.

Dakle moram napraviti neku predispoziciju. Ne mogu odmah tražiti novac. „Daj ti kupi ovo ili ono i sve će biti super”.

Zato radim da prvo dam ljudima dosta toga vrijednog i korisnog. Da doslovno za đaba pomognem i onda oni steknu određeno povjerenje i sigurnost u mene i tada nestane ona prva prepreka kod kupovine.

Sada su me upoznali i sada im je već lakše odlučiti dali će odmah ili poslije nešto kupiti, odnosno platiti.

Stekli su neko povjerenje.

To vam je sve u startu – POVJERENJE.

To je ta filozofija. Prvo daj – onda traži nazad.

To radi dosta dobro moram reći. Na tome ja temeljim kod sebe dosta stvari.

Vidite kako to ide…

Ja pišem ovaj sadržaj na blogu. Ljudi dođu (što besplatno preko tražilice, što preko Facebook-a, nešto radim i preko AdWords oglasa) i vide blog.

Vide sav taj sadržaj. Najbolje što mogu pomisliti je ovo. – vidi ovo, ovo nije loše – stvarno ima mnogo korisnog za mene.

Vide da ima kvalitete, i da ne izgleda tako loše. Netko je počeo pretraživati internet jer ga nešto muči, nešto želi pronaći, saznati, ima neku ideje, nešto bi radio. Uglavnom, ljudi u takvom sadržaju pronađu neku korist za sebe.

Vidi da bi mu to moglo pomoći i biti od koristi i odluči čovjek još malo istražiti.

Tako se stvorilo to upoznavanje i povjerenje.

Koje je kasnije ključno ako ja izbacim neku e knjigu, pa neku prijavu na e mail listu da dobiju nešto specijalno vrijedno, a opet besplatno.

Ili ponudim neku svoju uslugu.

Dok ne dođemo do neke konačne prodaje ili naplate usluge, suradnje, savjetovanja, ili bilo čega što se da unovčiti pravim novcem.

Tako se radi oglašavanje na internetu, kada koristite marketing sadržajem.

Kreirate sadržaj koji će kasnije dugi niz godina biti od koristi, jer će biti osnova za marketing i donositi će nove potencijalne kupce.

To je recimo jedan početak pomoću bloga. Oglašavanje na internetu kojim možete krenuti vrlo jednostavno i vrlo jeftino.

To vam je sporija strategija za oglašavanje na internetu, ali dugoročno kvalitetna i ako radite kako treba veoma efikasna. Ima drugi pristup, gdje se rade prodajne kampanje. Tu radite marketing da prodate što više proizvoda ili usluga. Dobijete što više kupaca.

To je pristup gdje ne trebate imati toliko mnogo sadržaja, već investirate veće iznose novca u gotovo sustave online oglašavanja kao što su naravno – Google AdWords i Facebook marketing. Te tim kanalima „kupujete” posjetitelje koji će kupiti proizvod iz ponude koju oglašavate.

To je klasičan pristup kada koristite Google oglase i Facebook društvenu mrežu.

Ali ovdje, u ovome slučaju, jednom kada napišete kvalitetan sadržaj on može raditi izvrstan posao godinama. Jedan tekst vam može donositi i po nekoliko tisuća posjetitelja na web stranicu. A to ni loše. Ima tu još mnogo prednosti, nije ovo jedina.

Vi sada možete oglašavati Google AdWords ili Facebook istim načinom da dovedete ljude na stranicu.

Ali, prvo morate imati kvalitetnu stranicu.

Web stranica može biti:

 1. blog
 2. može biti neka ponuda
 3. može biti web shop
 4. može biti specijalna stranica za prijavu na e mal listu
 5. ili neka druga stranica posebne namjene gdje posjetitelje nešto rade
 6. neka anketa, kviz, upit, tekst

Mnogo za uspjeh neke oglasne kampanje znači to povjerenje. Bitno je tko to šalje. Tko je to iza pozadine.

Isto kao što imamo na Facebook-u par ljudi koji su nam važniji i njihove objave odmah gledamo.

Kao i mailovi. Ako stigne mail od važne osobe ili od osobe koja šalje važan sadržaj, to odmah otvaramo.

U tome svemu ima još mnogo ostalih faktora kao što su prodajni ljevak, pa kupovna faza u kojoj se nalazi posjetitelj.

Sve se to uzima u obzir kada radimo neku kampanju koja će ići ili na Facebook, Google AdWords ili neku treću platformu.

Čak i kada se radi sadržaj za web stranicu. Sve se to uzima u obzir.

Da bi se napravila jedna dobra marketing strategija za oglašavanje na internetu, treba mnogo toga uzeti u obzir.

Poslije još testirati i optimizirati.

Dakle, sve ove platforme Facebook, Google, Instagram, Youtube, itd. Služi da izaberete prave posjetitelje. A onda sadržajem da ih dalje zainteresirate i postepenom pretprodajom zagrijavate do konačne kupovine.

Ima još jedna tajna.

Tajna je u tome da ih nađete načina kako s njima jeftino komunicirati.

Jer ako stalno plaćate oglasne kampanje, to zna biti skupo.

Zato treba što veći broj korisnika zadržati, kao bi bili u kontaktu s njima i kada potrošite iznos za plaćeno oglašavanje.

To se najbolje postiže pomoću e mail marketinga.

S time da se to sve da pratiti, analizirati, podešavati, optimizirati. Kako bi profit bio što veći ili barem zadovoljavajući. A novac koji se uloži u taj dio poslovanja što bolje iskorišten.

Ja bi ovdje sada stao mislim da sam ovim tekstom dao mnogo. Napisati ću još dodatne tekstove gdje ću dati više konkretno primjere kako se može odraditi oglašavanje na internetu za određene branše i s točno određenim tipovima internet marketinga.

U svakom slučaju pogledajte sadržaj koji je usko povezan s temom oglašavanja na internetu.

Za pitanja i pomoć stojim na raspolaganju, javite se putem kontakt stranice.

P.S.

Ako netko ide u neki biznis, volio bi da to malo prokomentiramo.

6 misli o “Oglašavanje na internetu – Kako raditi profitabilno online oglašavanje?”

 1. Pozdrav!
  Izradio sam ručno unikatni komad namještaja.Radi se o komodi za tv u industrijskom stilu.
  Zbog specifičnog izgleda i nešto više cijene takav proizvod je teško plasirati na našem tržištu.Koji način oglašavanja tj. prodaje bih trebao odabrati? Unaprijed hvala!

  Odgovori
  • Pozdrav,

   Možete postaviti oglase na popularne internet oglasnike. Drugi način je facebook stranica. Tu bi bilo najbolje da angažirate nekoga za početak tko će vam to postaviti kako treba, pa ćete vidjeti kroz nekoliko mjeseci kakvi su rezultati. Možete se javiti na sljedeću adresu: https://proleda-media.hr/drustvene-mreze/
   Treći način je vidjeti što se od takvih tematika dosta pretražuje na internetu. Kakva je potražnja i interes za takvim namještajem. Koliko sam upoznat ima interesa i možete na taj način doći do novih kupaca. Zatim si napravite jednu web stranicu, ili može samo blog i tu nastojite napraviti što više dobrog sadržaja koji će za pretrage iz te tematike na internetskim tražilicama dovesti posjetitelje na taj blog ili web stranicu. Neki četvrti način je i Youtube sa video snimcima. Mislim da bi vam se najviše isplatio marketing na društvenim mrežama, prvenstveno facebook i dobra web stranica ili blog (bolje blog) sa kvalitetnim sadržajem.
   Sadržaj najbolje da sami osmislite i napišete, a onda možete nekoga dodatno angažirati da vam to postavi na internet (web stranicu ili blog). To isto može biti neki posao od nekoliko mjeseci i tu ćete već moći vidjeti rezultate. S druge strane probajte doći do informacija što ljude kod takvog namještaja najviše privlači i što ih interesira.

   LP,
   Krešimir

   Odgovori
 2. Hvala za detaljne informacije.
  Moja kcerka je dobila ponudu od jedne kozmeticke kuce za saradnju.
  Na instagramu ima 17,5 pratitelja.
  Oni su prvo ponudi svoje proizvode da posalju da isproba, pa ondada ih izreklamira. Ona je vec koristila njihove proizvode i na story je označila ih, tako dasu se odmah javili.
  Ona je studentica medicine i reklama joj nije jača strana, a i nemabaš sadvremena dauči, istražuje.
  Molim Vaš savjet.
  Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • Poštovana Jasnima, nisam toliko upućen u Instagram i općenito društvenim mrežama, pa Vam ne mogu napisati ništa konkretno. Ali, sve se svodi upravo na taj princip suradnje s tvrtkama, organizacijama i pojedincima koji se žele promovirati na Instagramu i sličnim društvenim mrežama.

   Odgovori
 3. Poštovanje,
  jako mi se svidio Vaš tekst i smatram da ima sve šta ova tema iziskuje. Mislio sam ući u izradu fb stranice i tu skupiti ljude da bi nakon toga mogao otvoriti web jer mi nema smisla raditi web bez ikakve platforme. Radi se o kamenim dekoracijama. Cijene su cca 50-100 kn. Također postoji varijanta izrade personaliziranih poklona od kamena i zanima me vaše mišljenje o tome. Kako bi Vi krenuli u taj posao. Znači ovo su svakodnevni potrošači. Otac i ja radimo i balkone i to ali mislim da za to nema mjesta pa ciljam niže potrošače. Nikad nisam imao iskustva sa prodajom preko interneta pa ako imate kakav savjet jako bi dobro došao.

  Odgovori
  • Poštovanje,

   Tu bi dobro došla ta Facebook stranica oko tih poklona od kamena, koji bi bili namijenjeni za široke mase. (Sve što je općenito može dobro proći na facebook-u, zbog lakog targetiranja, niže cijene i boljih reakcija publike). Za balkone bi tu već bilo manje publike. Te se stvari više traže lokalno preko tražilice. Onda je rješenje web stranica s dobro optimiziranim frazama i riječima u vezi balkona. Mislim da bi i Google Ads mogao nešto napraviti.

   Uglavnom prvi korak je dobro vidjeti i istražiti, koliko se takve stvari traže (dali ima fraza koje u sebi sadrže riječi kao što su: cijena, ponuda, izrada i slično). i onda odatle krenuti dalje.

   Što se tiše prodaje online, možda neki manji web šop za dekoracije od kamena, a za balkone samo upiti i ponude koje ćete zaprimati preko web stranice i facebook-a. Eventualno još neka druga društvena mreža

   LP,

   Odgovori

Komentiraj