Poslovni Model s Gotovo 0 Troškova – Idealan Kao Dodatni Posao Ili Poduzetnička Ideja

Na blogu sam već pisao o zaradi novca online u članku kako zaraditi novac na internetu. To je jedan od probajte pogoditi – najčitanijih članaka ovdje. U ovom ćete članku upoznati izniman idealni poslovni model za dodatnu zaradu (koja s vremenom nekome može postati glavna, ali daleko je još do tog trenutka).

Koji vam značajno može promijeniti život. I bez ikakve brige, ne radi se o mrežnom marketingu ili nekakvoj shemi brzog bogaćenja. Ili piramidalnim sistemima kojih još uvijek ima mnogo na internetu.

Također sam već to provukao kroz još nekoliko članaka. Ali ovdje je više samo o tome.

O čemu se radi?

Ako sada odmah napišem konkretno, ne bi bilo zanimljivo.

Zato idemo polako.

Zanimljivo je da vam nisu potrebni nikakvi proizvodi, nikakve vještine programiranja, troškovi poslovanja smiješno su niski, a potencijalna zarada može biti vrlo visoka.

Naravno, zarada na neki način ovisi o vašoj sposobnosti da sve odradite kako treba. I tu je najveći detalj i ono što je najvažnije u cijeloj priči. Znati sve odraditi kakao treba. Potrebno je ipak neko znanje.

Zanimljivo je da ovaj model još 10 do 15 godina unazad ne bismo mogli slijediti bez vrlo visokih troškova ili kompliciranih tehničkih znanja. Ako ništa drugo bilo je potrebno više vremena i “petljanja” da sve radi kako treba. Danas je, međutim, tehnologija toliko napredovala, da s ovom idejom možete započeti odmah, čak i ako vam je tehnologija prilično strana.

Recimo kao što je izrada web stranica u WordPress-u.

Troškovi upravljanja ovakvim poslovnim modelom danas su niski i sebi ih može priuštiti svatko –  čak i s osobnim dohotkom manjim od prosjeka.

Ono što je najbolje najvažniji online alat možete za početak koristiti u potpuno besplatnoj varijanti, s nekim ograničenjima. Ali i to će za start biti dovoljno.

Dakle, o Čemu se Konkretno Radi?

Riječ je o izgradnji vlastite baze osoba, s kojima komunicirate putem e-pošte i s vremenom postajete njihova referentna točka za određeno područje.

Kad s vremenom to jednom i postanete, tim osobama možete preporučiti određene proizvode ili usluge (koji mogu biti vaši ili od vaših poslovnih partnera) i tako zaraditi lijepu količinu novca. Dakle za početak ne morate imati svoj proizvod ili uslugu. Čak uopće ne morate imati svoj proizvod ili neku uslugu.

Da biste ovaj poslovni model mogli postaviti na noge, morate proći sljedeće točke:

 • Najprije odaberite neku nišu (ili ciljno tržište), Najbolje mikro nišu. Koja je obično povezana s vašim hobijem ili specifičnim vještinama. O pronalasku mikro niše imate više u članku o pronalasku svoje mikro niše.
 • Kad imate odabranu nišu, počnite graditi e-mail bazu ljudi, odnosno kontakata koji su potencijalni kupci i koje zanima odabrana tema. Za to vam je potrebna usluga za prikupljanje e-mail adresa i slanje e-pošte. Jedan takva usluga je i Mailchimp, koja ima i besplatnu varijantu za početnike.
 • Tako s tim ljudima – to je vaša publika – neprestano komunicirate i počnete graditi odnos. Time se pozicionirate kao autoritet na svom području. Stvaranje baze i slanje poruka danas je nevjerojatno jednostavno i jeftino.

Kako i na Koji Način Zaraditi?

U ovom poslovnom modelu prihodi se stvaraju tako, što ćete svojoj publici preporučiti određene proizvode. Ovi proizvodi/usluge mogu na početku biti samo proizvodi drugih tvrtki, ili pojedinaca. Gdje za svaki prodani proizvod dobivate proviziju. Pri tome, dakle, nemate nikakve birokracije, dostave proizvoda…  Kasnije možete razviti i vlastite proizvode, koje nudite svojoj bazi, ali i ne morate.

U inozemstvu ovaj model zarade postoji već oko 20 godina posebno u Americi. U zadnje dvije do tri godine počinju i ljudi na našim prostorima sve više zarađivati na ovakav način.

Potencijalna pitanja su sada:

 • koliko treba raditi?
 • koliko mogu zaraditi?
 • koliko treba vremena?
 • tko me plaća?

Svaki uspjeh u poduzetništvu zahtijeva puno truda, rada i ustrajnosti. Prednost ovog modela što može biti relativno zanimljiv, manje naporan i bez mnogo stresa i pritiska (jedino ako si to sami stvorite). možete ga započeti provoditi uz postojeći posao ili ga povezati s postojećom tvrtkom.

Čak je i preporuka da poduzetnici ovo primjenjuju u sklopu svojeg marketinga.

Rizik je Stvarno Mali

Ovaj je poslovni model iznimno siguran. Budući da su troškovi poslovanja izuzetno niski. I ovdje govorim o samo nekoliko desetaka do nekoliko stotina eura mjesečno. A to možemo generalno reći da može biti i do 100€ godišnje. Usporedite to s “uobičajenim” poduzetništvom, gdje morate imati urede, nabaviti proizvode, baviti se s birokracijom…

Troškovi koji postoje u 99% slučajeva su:

 • Zakup hostinga i web domene za web stranicu
 • Email servis

Dodatni troškovi su:

 • Sve ono što ne možete sami pa platite drugog
 • Marketing

Ukratko, vaš rizik pri provođenju ovog modela izuzetno je malen.

Iako ja radim ovaj svoj blog već jedno duže vrijeme (uskoro će godina dana od objave prvog blog članka). Još uvijek ne primjenjujem ovaj model. Možda malo kasnim, ali uskoro će i to.

Neko vrijeme razmišljam kako da to implementiram, a da nešto vrijedi. Zato jer želim da to bude baš dobro i treba mi više vremena (a pored drugih obaveza i posla ne mogu to na brzinu).

Uskoro očekujte više na blogu o ovome poslovnome modelu. Napraviti ću jedan vodič i još možda koji članak ukratko s primjerima iz inozemstva i domaćih ljudi. A onda ću implementirati ovaj poslovni model i kod sebe.

Vjerujem da će vam koristiti.

Za one koji žele znati više 🙂

Komentiraj