Marketing

By Krešimir

Hr Domena Cijena – Kako Registrirati Naplatnu Hr Domenu, Kako Besplatnu i Gdje?

Ukoliko trebate registrirati besplatnu ili naplatnu nacionalnu domenu za svoju tvrtku, obrt ili privatne potrebe ovdje možete pronaći sve potrebne informacije na jednom mjestu.

hr domena cijena naplatne domene

Besplatna HR Domena – Tko može koristiti besplatnu HR domenu

Besplatna .hr domena je rezervirana za pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju neku od registriranih samostalnih djelatnosti i ukoliko već ne posjeduju jednu besplatnu .hr domenu.

S time da registrirani naziv ili ime domene mora biti isti kao i registrirani naziv poduzeća ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova. Ili na kraju, slogova višedijelnog registriranog imena.

Za fizičke osobe koje samostalno obavljaju registriranu djelatnost naziv .hr domene može još biti vlastito ime i prezime. Ili samo ime ili samo prezime.

U svim ostalim slučajevima – s drugačijim nazivima nije moguće registrirati besplatnu .hr domenu.

Kako do Besplatne .Hr Domene

Besplatnu .hr domenu nije moguće registrirati kod web hosting provajdera, odnosno tvrtki koje nude usluge hostanja web stranica. Već je za to zadužena Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet.

I to putem online sustava za registraciju smještenog na adresi: www.domene.hr/portal/registriraj

registracija besplatne .hr domene

Kako Povezati .hr Domenu i Web Hosting?

S obzirom kako se naplatna hr domena registriran kod CARNet-a koji ne nudi usluge web hostinga i smještaja web stranica. Potrebno je takvu domenu naknadno povezati sa odabranim web hostingom.

Sam proces povezivanja domene i web hostinga je poprilično jednostavan.

Svaki hosting provajder ima svoje tkz. DNS adrese, ili DNS zapise. To su dva obična naziva.

Te DNS adrese, (obično su dvije) potrebno je zalijepiti online putem administracijske forme u administraciji od CARNet-a za ažuriranje podataka o domeni. I pohraniti učinjene promjene.

Kroz kratko vrijeme domena će biti povezana sa web hostingom, i u tome slučaju domena postaje funkcionalna kao i sve pripadajuće usluge.

HR Domena Cijena – Kolika je Cijena Naplatne HR Domene?

Naplatne .hr domene mogu registrirati sve pravne osobe i u ovome slučaju sve fizičke osobe s prebivalištem u Hrvatskoj. Podružnice stranih tvrtki iz EU u Hrvatskoj uz upotrebu poreznog VAT broja ili OIB-a.

Registracija Naplatne HR Domene

Naplatne hr domene mogu se registrirati preko ovlaštenih registara za internetske domene. Svaki od njih ima svoju cijenu naplatne hr domene i te cijene se znaju razlikovati i po 100 ili više od 100 kuna.

Isto tako nema nikakvih ograničenja u broju registriranih takvih domena od strane jedne osobe. Kao i to da možete registrirati naplatnu domenu, bez da imate već registriranu besplatnu.

Hr Domena Cijena

Cijene registracije i produženja naplatne HR domene imaju nešto veću cijenu i one se kreću obično oko 550 do 625 kuna godišnje za jednu domenu.

Hr Domena može se registrirati na period od jedne, tri ili najviše pet godina. Nakon toga perioda potrebno je obnoviti domenu ili uraditi produženje.

Važno je znati da HR domena nema kod nekih registara auto produženje. Te da svaki registra za pojedinu ekstenziju domene nudi rok za produženje nakon što domena istekne.

Kod HR domene je to rok od 30 dana nakon datuma isteka zakupa domene.

Dali Registracijom Domene Postajete Vlasnik Iste?

S obzirom da se domenama može trgovati i svaku domenu koju imate registriranu možete prodati drugoj osobi, odnosno tada drugom vlasniku. Možemo reći da registracijom domene postajete i njezin trenutni vlasnik. I to može biti tako dugo sve dok odlučite da više nećete koristiti tu domenu i plaćati njezino produženje.

Tada ona postaje opet slobodna za registraciju i može ju druga osoba (pravna ili fizička) registrirati i koristiti.

HR Domena – Cijena Posebne Naplatne Domene

Postoje i posebne naplatne nacionalne domene koje u nazivu sadrže samo jedan alfanumerički znak (jednoslovna) ili dva alfanumerička znaka (dvoslovna) (npr. a1.hr).

Te domene s dijakritičkim znakovima s tri ili više znaka (č,ć,ž,š i đ).

Cijene registracije takvih domena (posebno jednoslovnih i dvoslovnih) nisu nimalo jeftine i prema CARNet-ovom cjeniku iznosi 2000 kuna za jednoslovnu i 4000 kuna za dvoslovnu.

Cijena produžetka registracije im je povoljnija i iznosi 400 kuna godišnje.

cijena registracijecijena produžetka
Jednoslovna4000 kn400 kn
dvoslovna2000 kn400 kn
dijakritička50 kn50 kn
tablica s cijenama posebnih naplatnih hr domena

Što se tiče ovih domena, bit će ih moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz CARNet pravilnika. Detaljnije na CARNetu: https://dns.hr/portal/register.

Cijena registracije i produženja domene s dijakritičkim znakovima je mnogo povoljnija i iznosi prema CARNet-ovom cjeniku iz 2016. godine 50 kuna godišnje.

Takve domene omogućuju personalizirani URL web lokacije ukoliko u nazivu domene imate slova s kvačicama (č, ć, ž, š i đ) (npr. kraš.hr).

Arbitraža – Što je Arbitraža?

Arbitraža je postupak kojim se rješava spor oko prava na naziv domene. Postupak traje najviše 60 dana i cijena naknade arbitraže je 2600 kuna.

Ukoliko Trebate Pomoć ili Podršku

Za sva dodatna pitanja oko registracije HR domena i upravljanja s domenama. Kao i ostalih ekstenzija domena možete mi se obratiti putem email adrese (pogledajte stranicu kontakt) ili napišite svoj komentar ispod.


P.S.

Iskoristite dodatnih 15% popusta na web hosting i domenu kod studio4web primjenom kupona hosting15. U košarici u polje za unos kupona priloženi kupon i dobiti ćete 15% popusta na ukupnu narudžbu.

Komentiraj