Baze klijenata – Zašto su Bitne i Kako od Njih Zaraditi

Baze klijenata su krucijalna stvar.

Važnost stvaranja i posjedovanja takvih baza klijenata je od iznimnog značaja. Posebno u krizno vrijeme, kao što je sada kada imamo ovu situaciju sa virusom.

Zašto je baza klijenata važna?

Ima više razloga, ja ću navesti neke, one uobičajene.

  • Neko pravilo kaže da je mnogo lakše prodati postojećoj nego novoj mušteriji. Koliko je to točno puta, ovisi od posla do posla. Ali je mnogo lakše.
  • Mnogo je jeftinije prodati postojećoj mušteriji nego tražiti novu. Posebno danas kada je tehnologija komunikacije toliko napredovala.
  • Lakše je otkriti od postojećih kupaca što kupci žele, pa im to onda i ponuditi. Tu su opet značajne uštede i vremena i novca.

Dakle, Gdje je Dodatni Novac u Poslu?

Dodatni novac je kod postojećih kupaca.

S time da su uštede za marketing veoma velike. Tu u stvari i ne radite neki direktan marketing, pa i ne postoji neki veliki financijski trošak.

Jeftino je poslati dodatnu ponudu, upit ili telefonski nazvati postojeću mušteriju i s njom dogovoriti dodatni posao.

Tu je dobar faktor i već izgrađeno povjerenje. Ako je osoba kupila jednom i ako je zadovoljna proizvodom, uslugom i vama osobno. Povjerenje raste.

To daje jako mnogo bodova za jaće međusobno povjerenje.

Zato je bitno stvarati međuljudske odnose. I raditi na izgradnji i jačanju tih odnosa.

Jedan od jako dobrih i povoljnih načina kako se to može raditi je putem email marketinga.

Veoma je jeftino ako to radite sami jer jedino što plaćate je usluga za email servis. A neki kao što je Mailchimp imaju osnovni paket besplatno.

Zato je važno razumijeti okvirno cijeli proces, barem ugrubo.

On kreće od samog korisnika. Korisnik koji je došao na web lokaciju uvijek može i mora učiniti neku radnju u našu korist.

Jedna od tih radnji je prijava na email listu. Dalje je cilj od email liste stvoriti baze klijenata.

Baze klijenata mogu imati više podjela. A, možete ih organizirati onako kako vama odgovara. Bitno je da imate na jednom mjestu pregledne sve informacije i podatke vaših kupaca ili klijenata. Vremenom kada se pojavi potreba možete koristiti naprednija rješenja.

Baze Klijenata se Mogu Podijeliti u Tri Skupine

  1. Potencijalne klijente
  2. Postojeće klijente
  3. Klijente za dodatnu prodaju (up selling)

Neka skica tog procesa izleda ovako:

baze klijenata kako povećati prodaju i značajno uštedjeti na marketingu
skica je simbolična

Bitno je voditi brigu o tome da radite na bazi klijenata. Da ju konstantno gradite, povećavate i širite. Analizirate posebno svakog klijenta i radite dodatno analizu svakog od njih pojedinačno.

Pošaljete im upitnike, radite periodične pozive ili javljanja. I trudite se ih što bolje razumjeti.

Na taj način možete im veoma jeftino i jednostavno naknadno prodati.

To je puno jednostavnije i jeftinije neko klasično i uobičajeno razmišljanje.

A to je da ulažete u promociju, oglase i oglasne kampanje kako bi dobili nove kupce. Po običaju i nekoj navici fokus je na nove kupce, umjesto naknadnim prodajama već postojećim kupcima.

Gotovo svaki uslužni posao se može tako posložiti da imate na raspolaganju za svakog postojećeg klijenta nekoliko dodatnih ponuda.

I u tim dodatnim ponudama se krije dodatna zarada, bez velikih financijskih ulaganja.

Imam kolegu koji na ovaj način svaki mjesec dodatno zaradi i po nekoliko tisuća kuna novca, bez da i lipu uloži u oglase i promociju.

Jer naknadno prodaje svojoj postojećoj bazi i gradi baze klijenata.

A nju paralelno stalno povećava jer već ima izgrađene kanale preko kojih ga ljudi pronalaze i ulaze u prodajni lijevak.

On samo „filtrira” web promet i nudi svoje ponude. Odvaja žito od kukolja.

Naravno, potrebno je vrijeme i ulaganje mnogih drugih resursa da se stvori jedan takav proces koji održava sam sebe.

Te dodatne ponude, kao i one osnovne glavne uvijek možete mijenjati ili poboljšavati jer radite i na tome da saznate što više od trenutnih kupaca koji su točno njihovi problemi, potrebe i želje.

Nekada je to veoma teško saznati, bez direktnih pitanja i odgovora s njihove strane.

Zato je važna i ta indirektna veza i komunikacija. Ne samo da šaljete jednosmjernu poruku u vidu web sadržaja, oglasa, oglasnih kampanja, prodajnih ponuda itd.

Već i da kroz pitanja i slušanje uspostavite komunikaciju i na taj način dobijete jako mnogo vrijednih informacija i podataka koje se onda kasnije mogu povezati u jedno širu sliku i dobiti idealan proizvod ili idealnu uslugu koju na tržištu možda nitko i ne nudi. Ili ne nudi toliko dobro s toliko dobrih benefita i vrijednih elemenata.

Zaključak

Dakle neka poanta svega je – raditi na stvaranju baze klijenata, jer je tu prodaju ostvariti puno lakše. Plus, pored toga velike su uštede u marketingu. A dodatan benefit je što možete bolje upoznati svoje tržište i time pojačati kvalitetu usluge ili proizvoda.

Komentiraj