Kako oglašavati web stranice pomoću banera u 2023. godini?

Baneri i oglašavanje na internetu pomoću banera najstariji je način reklamiranja i oglašavanja na web stranicama. Počeci oglašavanja na internetu krenuli su razvojem e mail sustava i grafičkih banera.

Kroz ovaj tekst saznajte sve o banerima. Kada su baneri isplativi? kako najviše izvući iz reklamiranja banerima, kako se oglašavati pomoću banera. na koje web stranice je najbolje postaviti banere koji vode do vaše web stranice.

Pregled sadržaja:

Oglašavanje na Internetu Pomoću Web Banera

baneri

Web baneri su na internetu nešto kao veliki oglasi ili oglasne poloče koje možete vidjeti uz autoput, pored velikih trgovačkih lanaca ili u zadnje vrijem sve više po zidovima kuća i zgrada.

Što su baneri?

Baneri su više atraktivni grafički oglasi koji se nalaze na web stranicama i kojima je cilj da uhvate pažnju posjetitelja kako bi kliknuo na baner da sazna više informacija o predmetu i tematici oglašavanja.

Uloga banera u oglašavanju web stranice

Uloga banera je dvostruka.

Baner može donijeti posjetitelja na web stranicu koja se oglašava.

Baneri imaju ulogu u reklamiranju i promoviranja brenda, podizanju svesti o prepoznatljivosti proizvoda, usluge ili robne marke širokoj publici kako bi kupci čuli za vas i dodatno se zainteresirali za vas.

Konkretno, uloge banera su sljedeće:

 • povećanje prodaje proizvoda ili usluga
 • povećanje zainteresiranosti i stvaranje novih potencijalnih kupaca
 • promoviranja novosti, novih proizvoda ili novih reklamnih kampanja.
 • podizanje svijesti o brendu kod potrošača
 • prikazivanje imena tvrtke ili proizvoda s ciljem da osoba naknadno, najčešće putem internetskim tražilicama potraži vas, odnosno vaš proizvod ili uslugu.

Klik na baner najčešće vodi na vaše web stranice, ili na točno određeni link web stranice koji postavite u sam baner.

Vrste banera i veličine

U suštini još uvijek postoje samo dvije vrste grafičkih banera. To su:

statični baneri – izrađuju se u jpg, png ili gif formatu grafičke datoteke. Takav baner je slika koja djeluje kao oglas ili reklama jer se dodatno ističe na web stranici. Na baner se može kliknuti i klikom se otvara web stranica koja se reklamira.

animirani baneri – gif ili flash. Slični su kao i statični baneri, jedino je grafika kod takvih banera dinamična. Mogu imati različite animacije teksta i slike.

Dimenzije banera mogu biti:

 • prilagođene
 • standardne

Prilagođene dimenzije se rade prema želji korisnika i prema tehničkim mogućnostima web lokacije gdje se baner smjesti (dali ima dovoljno mjesta na web stranici za željenu dimenziju banera). Baneri se mogu izraditi u svim proizvoljnim dimenzijama.

Standardne dimenzije prikazane su u tablici.

dimenzije banera u pikselimaImepozicija prikazivanja
300×250 srednje veliki pravokutnikunutar članka ili na kraju
336×280veliki pravokutnik unutar članka ili na kraju
728×90naslovni banerna vrhu članka ili u zaglavlju
300×600pola stranicena desnoj ili lijevoj bočnoj traci
468×60klasični baneru člancima, zauzima mali prostor
234×60pola banera u člancima, zauzima mali prostor
120×600neboderu bočnoj traci – sidebar
160×600visoki neboder u bočnoj traci – sidebar
970×90široki neboderZaglavlje stranice
200×200mali kvadrakna desnoj bočnoj traci
250×250kvadrat na desnoj bočnoj traci
oglašavanje banerima

Elementi dobrih web banera

Da bi baneri imali što veću efikasnost, potrebno je obratiti nešto više pažnje prilikom same izrade banera. Baner se sastoji od ukupno tri elementa

 1. link do web stranice koja se oglašava ovakvim načinom marketinga
 2. tekst, odnosno poruka koju će baner prikazivati
 3. grafički elementi banera (boje, slike, skice, sličice dugmad, itd.)

Važno je i pravilno izraditi baner da se njegova grafika uklapa u cjelokupan dizajn i funkcionalnost web stranice. Baner se treba istaknuti, da bi ga što veći broj posjetitelja zapazio, ali opet ne smije biti previše „kičast” je se time postiže kontraefekat.

Također, važna je pozicija banera na web stranici. Postoji standardni raspored pozicija za prikazivanje banera. Ali isto kao i kod dimenzija, baneri se mogu postaviti bilo gdje ne web stranici. Bilo koja pozicija nije dobra, kao niti preveliki broj pojavljivanja ili preveliki broj mjesta koja zauzima jedan te isti baner.

Česta lokacija za banere je bočni stupac koji se gotovo, pa na svim web stranicama nalazi s desne strane. Baneri se mogu postaviti i u podnožje web stranice, odnosno sekciju koja se zove eng. „footer”. Ali, to nije preporučljivo.

Najvrijednija pozicija za postaviti baner je zaglavlje web stranice, odnosno sam vrh web stranice odmah iznad glavnog izbornika sa stavkama. Na toj poziciji ukoliko je baner kvalitetno napravljen zapaziti će ga veoma veliki broj posjetitelja koji dođu na web stranicu. Jer se baner u zaglavlju web lokacije prikazuje na svim pod stranicama te web lokacije.

U tome slučaju važno je osmisliti poruku ili tekst banera koji će potaknuti posjetitelja da klikne na baner i sazna više informacija o predmetu oglašavanja.

Rezultati Oglašavanja Banerima

Rezultate koje baneri mogu donijeti ovise o:

 • predmetu oglašavanja (proizvodu, usluzi ili servisu)
 • poziciji gdje se baner nalazi na web stranici
 • grafici banera (koliko je baner grafički pravilnom i kvalitetno izrađen, te koliko se estetski uklapa u dizajn web stranice na koju se postavlja)
 • tekstualnoga sadržaja banera, odnosno copy poruke koja ima ulogu da posjetitelj kline na baner
 • Kvaliteti posjetitelja kojima se baner prikazuje

Zanimljivi podaci o reklamiranju banerima.

reklamiranje banerima infografika
Infografik: oglašavanje banerima – preuzeto sa web adrese: https://unbounce.com/lead-generation/look-at-my-banner-ads-dammit-infographic/

Važno je naglasiti na baneri najbolje rezultate postižu ukoliko se nalaze na web stranicama koje su tematski povezane sa tematikom koju baner promovira.

Ako imamo web stranicu na koju dolaze „općeniti” posjetitelji tu je najbolje ponuditi baner koji promovira neku uslugu ili proizvod, odnosno nudi rješenje ili potrebu za široku masu ljudi.

S druge stranice ukoliko se radi o nekoj specifičnoj usluzi ili proizvodu, tada je najbolje baner postaviti na web stranicu koja se bavi točno tom tematikom. Jer se na takvoj web stranici nalaze već zainteresirani posjetitelji koji su došli na web stranicu pretraživanjem interneta, ili nekim drugim oblikom marketinga.

U tome slučaju vi banerom možete prikazati poruku za onim što oni točno traže.

Treba imati na umu da veliki broj posjetitelja koji dođe na web stranice ne uspije pronaći ono što traži. Ili jednostavno za vrijeme pretraživanja i biranja na koji rezultat će kliknuti, krivo procjeni dali web stranica daje ono što on traži ili ne.

Zato na nekim web stranicama ili određenim tekstovima postoje velike stope napuštanja korisnika. Jer korisnik krivo procjeni što sadržaj stranice daje.

Najviše se to događa zbog toga što autori sadržaja nisu prepoznali potrebu korisnika. Što on stvarno traži, pa su napisali sadržaj koji nema tu vrijednost.

Ili kroz manipulaciju naslovom u kojemu se daje obećanje i potiče na klik, a na samoj stranici korisnik ne pronađe ono što je tražio, jer toga niti nema.

Zato tu mogu pomoći vaši baneri koji mogu korisniku ponuditi ono što on traži.

Kako Kreirati Baner Koji će Dati Najbolje Rezultate

Najbolje je banere kreirati koristeći princip relevantnosti. Što to znači? To znači da je za jednu određenu stranici neke web lokacije potrebno napraviti jedan specifičan baner koji će se najbolje uklopiti u samu tematiku i sadržaj web stranice.

oglašavanje banerima

Tako ćemo imati baner koji:

 • je povezan sa tematikom web stranice
 • estetski je usklađen sa dizajnom web stranice
 • prikazuje se ciljanoj skupini posjetitelja koji su potencijalni korisnici vašeg rješenja ili proizvoda, jer su i sami došli na web stranicu putem internetskih tražilica u potrazi za rješenjem problema koji ih muči.
 • baner će imati dobru ulogu da promovira proizvod, brend
 • baner će podignuti prepoznatljivost i svijest o proizvodu, usluzi, brendu

Što ako ne postoje specifične stranice na koje se može postaviti baner?

Ukoliko, ipak ne uspijete pronaći web lokacije na kojima se nalazi specifičan, koristan i vrijedan sadržaj među koji bi se svakako isplatilo postaviti baner.

Onda ćemo kreirati takav sadržaj. Objaviti ćemo visoko vrijedan sadržaj koji daje informacije koje su posjetitelji tražili, i među taj sadržaj postaviti banere prema vašim web lokacijama na kojima se nalaze proizvodi, usluge ili dodatan sadržaj koji opisuju vaše poslovanje, tvrtku ili već čime se bavite.

Možemo kreirati dva kvalitetna teksta od 1500 – 2000 riječi koji će ponuditi posjetiteljima dodatnu vrijednost, ujedno promovirati vašu tvrtku i djelatnost, a među takav sadržaj se postavlja na barem dva mjesta baner, prema proizvoljnim dimenzijama.

Tako ćete dobiti višestruku vrijednog. Osim banera dobiti ćete i dva velika teksta koja promoviraju vašu djelatnost.

Takav sadržaj kada se jednom napiše i objavi on je na internetu stalno, i može donositi potencijalne korisnike dugi niz godina.

Servisi za Izradu Reklamnih Banera

Banere možete napraviti koristeći neki od programa za grafički dizajn. Ili jednostavno koristiti internetske servise, poput Bannersnack. Baneri se mogu napraviti pomoću internetskog alata za grafiku Canva.

Osobno koristim Canvu za izradu web grafike i veoma je koristan alat.

canva cover fotografija za facebook naslovnicu
Canva je servis koji možete upotrijebiti za izradu Cover fotografije Facebook stranice.

7 korisnih savjeta prilikom izrade banera.

 1. tko su vaši potencijalni korisnici
 2. vrijednost koju komunicirate kroz baner za posjetitelje
 3. baner izradite u nekoj od standardnih dimenzija (pogledajte tablicu sa veličinama banera)
 4. koristite čitljive fontove
 5. koristite fotografije visoke kvalitete
 6. koristite svoje boje brenda ili tvrtke (neka baneri budu isti kao boje loga)
 7. ubacite u baner logo, slogan ili adresu web stranice

Reklamne Kampanje Banerima

Postoje dvije reklamne kampanje koje se mogu postaviti pomoću banera.

To su:

 • Branding kampanje
 • CRT kampanje

Brandig kampanje – služe da putem banera promovirate svoj brand. Dakle ovdje nije cilj potaknuti korisnika da klikne na baner, već da se upozna s brendom, primjeti brend i eventualno ga zapamti.

CRT kampanje – služe za promoviranje proizvoda putem banera. Ovdje je cilj napravit takav baner koji će potaknuti što veći broj korisnika da kliknu na baner i saznaju više informacija o toj ponudi koja se oglašava.

Važno je za određenu vrstu kampanje odabrati i dobru web stranicu na koju će se baneri postaviti. Za branding kampanje baneri se mogu postaviti na stranicama koje su opće tematika. Npr. news portali i razni drugi portali opće tematike koji okupljaju veliki broj posjetitelja, ali koji nisu toliko specifični.

Za CRT kampanje banere je najbolje postaviti na web stranice iste ili slične tematike. Npr. ako imate slastičarnu. Banere za narudžbu kolača najbolje je postaviti na nekom blogu ili portalu koji se bavi tematikom slastica, slatkiša, pa i kolača. Jer tu se nalaze ujedno i vaši potencijalni kupci.

Sad je potrebno samo pametno kreirati dizajn banera i osmisliti kvalitetnu poruku koja se potaknuti posjetitelja da klikne na baner.

Ukoliko takav sadržaj ne možete pronaći, možemo ga kreirati postaviti na web stanicu koja ima dovoljno veliki broj mjesečnih posjetitelja.

baneri

Kako Započeti Oglašavanje Pomoću Reklamnih Banera

Postoji nekoliko načela koje valja uzeti u obzir kada se želite oglašavati pomoću banera. Kako se radi o grafičkim elementima i vizualnom oglašavanju, fokusirajte se na kvalitetan grafički izgled banera i jednostavnu, nedvosmislenu poruku.

 1. Što želite postići oglašavanjem. Svaka oglasna kampanja mora imati jedan cilj.
 2. odredite neki iznos novca kojeg ste spremni platiti za postavljanje grafičkih banera na relevantne web stranice ili među relevantan web sadržaj.
 3. Istražite svoje potencijalne kupce i svoju tržište. Ako bolje poznajete tržište, možete napraviti bolji sadržaj banera.

Dali Trebate Banere?

Što mislite o svemu ovome, dali možete nešto od ovoga iskoristiti za sebe?

Ako imate neko pitanje slobodno se javite, ili iznesite svoje mišljenje?

Za sva pitanja u vezi reklamiranja pomoću web banera, možete mi se obratiti.

Komentiraj